Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Waarom duurzame kantoorruimte in Nederland een hot item is

De race om het verminderen van CO2-uitstoot: Waarom duurzame kantoorruimte in Nederland een hot item is

Kasper Oudshoorn, Channel Manager Projecten bij Somfy Nederland bespreekt de hoge vraag naar duurzame kantoorruimte en welke uitdagingen bedrijven hebben om de deadline van 2023 te halen. Hoe ziet de toekomst van duurzame gebouwen in Nederland eruit?

Met ingang van 1 januari 2023 is elk kantoor van 100m2 of groter wettelijk verplicht een energielabel C of hoger te hebben. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

Bij het ontwerpen, bouwen of renoveren van kantoorruimtes is duurzaamheid niet langer een optionele extra, maar een vereiste. De nieuwe wetgeving stelt duidelijke deadlines waaraan moet worden voldaan en om die te kunnen halen moet er nog veel werk worden verzet.

Hoe weten we dit? Volgens deskundigen is 40% van de CO2-uitstoot in Nederland afkomstig van gebouwen. Daar komt nog een onderzoek van Savills bij, waaruit blijkt dat naar schatting 11% van de huidige kantoorruimte niet aan de nieuwe criteria voldoet en dat 32% van de kantoren helemaal geen energielabel heeft.

Het resultaat is dat gebouw eigenaren nu een stuk bewuster zijn van de rol die vastgoed en bouw spelen in het behalen van de doelstellingen die de overheid heeft vastgesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Als we de ontwikkeling van vastgoed duurzamer aanpakken, verkleinen we niet alleen onze CO2-uitstoot maar hebben we ook een positieve invloed op het welzijn van medewerkers.

De uitdaging

De vraag naar kantoren met een energielabel van ten minste A is in Nederland de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld; van 24% in 2011 tot 53% in 2021. In Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is er maar liefst meer dan 167.000 vierkante meter kantoorruimte die niet aan deze nieuwe voorschriften voldoet.

Met nog iets minder dan twee jaar te gaan tot de deadline roept dat de vraag op of het doel überhaupt  haalbaar is. Vooral als je bedenkt in welk tempo de renovaties van bestaand vastgoed  worden uitgevoerd. Volgens Savills is het aantal niet-duurzame kantoren tussen 2018 en 2020 met slechts 12% afgenomen.

De vrees is dat kantoren of gebouwen die niet kunnen worden gemoderniseerd aan hun lot overgelaten zullen worden omdat ze ‘onverhuurbaar’ worden. Toch zijn er maatregelen genomen om eigenaars van gebouwen ertoe aan te zetten actie te ondernemen. Zo is er bijvoorbeeld de ´groene premie´. Dat is een regeling die bedoeld is om huurders en verhuurders in staat te stellen afspraken te maken over de stappen die moeten worden genomen om te zorgen dat hun gebouw voldoet aan de nieuwe voorschriften.

Hoe ondersteunt Somfy de bouw van duurzame gebouwen?

Wij hebben een sterke toename gesignaleerd in het gebruik van nieuwe technologieën door architecten en bouwbedrijven, omdat die voortdurend op zoek zijn naar innovatieve manieren om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Het zal niet lang meer duren voordat retrofitten (het aanpassen van systemen en aansturingen naar de hedendaagse tijd) de norm wordt. Oplossingen zoals slimme zonwering worden dan cruciaal voor het optimaliseren van de prestaties van gebouwen.

Wij hebben zowel renovatieprojecten gedaan als nieuwe, speciaal ontwikkelde gebouwen die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Zo hebben we bijvoorbeeld de Triodos Bank voorzien van een gebouwbeheersysteem waarmee ze het daglicht kunnen reguleren, zodat de bank voor haar medewerkers het optimale binnenklimaat kon creëren.

Triodos is in 2019 verhuisd naar dit volledig duurzame en circulaire kantoor. Het was een van de eerste grootschalige, 100% houten, herbruikbare kantoorgebouwen en het heeft een minimale CO2-voetafdruk.

Voor de bediening van de geautomatiseerde zonwering van het gebouw hebben we onze animeo KNX-oplossing geleverd. Die garandeert optimaal daglichtbeheer, bescherming tegen verblinding en beter zichtcomfort. Het slim aangestuurde, geautomatiseerde zonweringssysteem draagt bij aan energie-efficiëntie, omdat het zorgt voor minder behoefte aan kunstlicht, verwarming en koeling en met behulp van gegevens van een weerstation inspeelt op actuele omgevingsomstandigheden.

De impact van duurzaamheid op productiviteit

Medewerkers zijn een integraal deel van een bedrijf en daarmee ook de grootste kostenpost. Van de gemiddelde jaarlijkse kosten van een kantoorbedrijf is naar schatting 1% voor energie, 9% voor huur en bedrijfsvoering en de resterende 90% voor personeelskosten.

Bedrijven besteden in toenemende mate aandacht aan de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers, aangezien die een significant effect kunnen hebben op hun productiviteit en dus op de overall prestaties van het bedrijf.

Zo heeft onderzoek door de World Green Building Council bijvoorbeeld aangetoond dat het integreren van gezondheids- en welzijnsaspecten in de werkplek significante resultaten oplevert. Meer daglicht, meer frisse lucht en minder lawaai zorgden voor minder ziekteverzuim, lagere bedrijfskosten en medewerkers die zich gezonder en productiever voelen.

Aanvullend onderzoek door de Helsinki University of Technology en het Lawrence Berkeley National Laboratory ondersteunde deze theorie. Hieruit bleek dat de prestaties op het werk verbeterden bij een binnentemperatuur tussen 21oC en 22oC en dat de productiviteit zijn hoogtepunt bereikte bij 22oC. Oplossingen zoals slimme zonwering kunnen dus een belangrijke rol spelen bij het creëren van de ideale werkomgeving voor medewerkers en bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

Het staat vast dat het verbeteren van de duurzaamheid een traag proces is door het tekort aan materialen en vakmensen. Dankzij de impact van de pandemie geven bedrijven nu ook prioriteit aan thuiswerken, omdat ze hebben gezien welke voordelen dit oplevert voor hun bedrijfsresultaten en voor het welbevinden van hun werknemers in het algemeen. Savills voorspelt dat het tempo van duurzame upgrades van de bestaande gebouwenvoorraad in Nederland tussen de 10% en 30% zal liggen. Dat impliceert dat het aantal ‘onverhuurbare’ kantoren tegen 2023 flink zal zijn toegenomen en dat het leegstandspercentage in 2023 tot 6,9% zal zijn gedaald.

Duurzame gebouwen zijn cruciaal voor de toekomst van onze planeet en met duidelijke deadlines hebben de vijf grote steden van Nederland een hoop werk te verrichten om de overheidsdoelstellingen te halen. In tegenstelling tot andere Europese landen is er echter wel een duidelijk plan om de bestaande gebouwen van het land te verbeteren en bedrijven te helpen hun CO2-uitstoot te verminderen.

Voor meer informatie over hoe Somfy jouw bedrijf kan helpen duurzame doelen te bereiken kun je terecht op www.somfy.nl/utiliteits-en-woningbouw/utiliteitsbouw.

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive