Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

De dagen worden donkerder – hoog tijd voor slimme verlichting!

Het is herfst en dat betekent dat de dagen korter worden. Maar dat we op weg zijn naar de donkerste tijd van het jaar, hoeft helemaal niet zo erg te zijn.

Door te investeren in slimme verlichting kun je je lampen zo instellen dat ze automatisch aan en uit gaan, zodat je altijd thuiskomt van je werk in een heldere, gezellige sfeer. In dit blogartikel bekijken we waarom slimme verlichting een goed idee is en welke voordelen het biedt.

Slimme verlichting maakt je huis gezellig en comfortabel

Wat is slimme verlichting? Eenvoudig gezegd is het verlichting die je kunt bedienen met een app. Dat betekent dat je jouw mobiele telefoon kunt gebruiken om lampen aan en uit te doen, of om ze te dimmen als je dat wilt.

Er zijn tegenwoordig allerlei slimme verlichtingsoplossingen beschikbaar. Hieronder zullen we een aantal van de verschillende opties die worden aangeboden eens nader bekijken. Houd er rekening mee dat er verschillende manieren zijn om je verlichtingssysteem met je netwerk te verbinden, zoals bijvoorbeeld WiFi, Bluetooth of - meer gebruikelijk - Zigbee, dat in tegenstelling tot de eerste twee genoemde opties een soort bridge, hub of gateway vereist.

Hier zijn enkele voorbeelden van slimme verlichtingsoplossingen:

  • Slimme stekkers, ook wel op afstand bedienbare schakelaars genoemd: deze worden in een stopcontact gestoken, dat wordt aangesloten op de voedingskabel van een bestaande lamp. Hiermee kun je het licht aan- en uitzetten via een app. Makkelijker kan het eigenlijk niet.
  • Slimme lampen: deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder E27, E14 en GU10 - de meest voorkomende soorten - en lichtstrips (ook bekend als LED-strips), die vaak verschillende tinten wit licht en een groot aantal kleuren hebben. Verschillende kleuren, helderheidsniveaus en tinten kunnen worden aangepast met de bijbehorende app.
  • Inbouwontvangers zijn kleine eenheden die achter bestaande schakelaars worden geïnstalleerd. Deze maken je aangesloten verlichting slimmer, zodat je ze kunt dimmen of aan- en uitschakelen met de schakelaar aan de muur of de mobiele app.
  • Slimme armaturen zijn lampen met ingebouwde slimme functionaliteit. Het is meestal niet mogelijk om de lamp in deze armaturen te vervangen, maar de meeste zijn gemaakt om lang mee te gaan met een levensduur van bijna 25.000 uur, wat neerkomt op meerdere jaren. Deze oplossingen zijn meestal iets duurder dan andere en hebben vaak een opvallend design.

Wat kan slimme verlichting toevoegen aan je huis?

Investeren in slimme verlichting biedt veel voordelen, waar we je wat meer over kunnen vertellen. Ze verbruiken bijvoorbeeld aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen, dus je kunt besparen op je energiekosten. Ze zijn misschien wel wat duurder in aanschaf dan eenvoudigere oplossingen, maar hun slimme functionaliteit betekent dat ze geprogrammeerd kunnen worden om na een paar minuten of als er niemand thuis is automatisch uit te gaan. Je kunt de lampen zelfs dimmen of op verschillende kleuren (zoals blauw licht) zetten om ze energiezuiniger te maken.

Slimme verlichting geeft niet alleen een gevoel van comfort, maar kan je dagelijks leven ook net een beetje gemakkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld jouw verlichting zo programmeren om aan te gaan als de zon ondergaat, of een uur eerder. Hierdoor lijkt jouw dag zomaar wat langer, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen! Thuiskomen in een helder verlicht huis is veel prettiger dan thuiskomen in het donker. Slimme verlichting kan ook worden geregeld met behulp van een sensor, die je verlichting kan inschakelen waar en wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer er een deur opengaat of wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Je hoeft dus niet al je tassen of boodschappen neer te zetten om je handen vrij te maken om de lichtschakelaar in te drukken als je thuiskomt. Dit kan het leven eenvoudiger maken voor veel mensen, omdat ze zich op andere dingen kunnen concentreren als ze thuiskomen.

Als je wilt, kun je ook instellen dat de verlichting op een bepaald tijdstip aan of uit gaat. Dit is vooral handig voor de veiligheid: als de verlichting vanzelf aan- en uitgaat, wekt dat de indruk dat er iemand thuis is. Dit kan fungeren als een afschrikmiddel voor potentiële inbrekers, zodat ze niet proberen in te breken.

Als je ook buiten slimme verlichting hebt, kun je die zo instellen dat hij aangaat zodra er beweging wordt gedetecteerd. Als de binnenverlichting op hetzelfde moment aangaat, lijkt het alsof er iemand wakker is geworden en komt kijken wat er aan de hand is. Het is toch veel fijner om van huis te zijn als je weet dat jouw huis voor zichzelf kan zorgen?

Het gebruik van een sensor om je verlichting in te schakelen biedt een extra voordeel voor gezinnen met kinderen of ouderen die moeten kunnen zien waar ze naartoe gaan als ze 's nachts opstaan om naar het toilet te gaan. Met lage verlichting in de gang loop je minder risico dat je ergens tegenaan stoot, waardoor je je veiliger voelt.

Combineer slimme verlichting met een slim huis

Als je slimme verlichting onderdeel hebt gemaakt van jouw dagelijks leven, is het eenvoudig om het ook onderdeel te maken van een slimmer huis. Met behulp van een slimme controller zoals de TaHoma switch van Somfy, kun je je verlichting in scènes programmeren, die jouw dagelijkse taken voor je uitvoeren. Hier zijn een paar voorbeelden van wat je hiermee kunt doen:

  • Stel in dat het licht in je badkamer automatisch aangaat als je rolgordijnen 's ochtends opengaan, zodat je rustig aan je dag kunt beginnen.
  • Zorg ervoor dat je verlichting aangaat als je aangesloten rookmelder afgaat, zodat je gemakkelijk je weg naar buiten kunt vinden als er brand is.
  • Stel de verlichting in je huis zo in dat deze uitgaat wanneer je rolgordijnen 's avonds dichtgaan. Zo bespaar je de tijd die het zou kosten om door het huis te lopen en alle lichten handmatig uit te doen.
  • Als je een elektrische garagedeur hebt die is aangesloten op je smart home systeem, stel dan de verlichting in de garage en in je hal zo in dat deze aangaat als de garagedeur opengaat, zodat je een warmer welkom hebt.
  • Breng je gezin in de stemming voor een gezellige avond samen door met een druk op de knop van je Scenario Player de gordijnen dicht te doen, de tv aan te zetten, de lichten te dimmen en je favoriete film af te spelen.

Slimme verlichting opent een hele nieuwe dimensie in het leven thuis. En nog een extra bonus: in de meeste gevallen kun je jouw verlichting bedienen met spraakopdrachten via een compatibele slimme speaker. Zeg gewoon "Hé Google, doe het licht in de woonkamer aan" en je hoeft niet eens naar de wandschakelaar te lopen of zelfs op te staan van de bank. Het is heel eenvoudig: slim wonen geeft je meer tijd om te besteden aan wat jij wilt!

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive