Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Ecodesign: een van Somfy's belangrijkste milieufactoren

Meer dan ooit is de lancering van milieuvriendelijke producten een must.

somfy-act-for-green-motor-logo

Daarom is Somfy in 2015 een nieuwe uitdaging aangegaan, gericht op het ontwikkelen en op de markt brengen van Somfy producten met een ecodesign label.

Optimalisatie van de levenscyclus van de producten is een prioriteit.

In 2012 besloot Somfy om zijn allereerste kooldioxide-evaluatie ooit uit te voeren. De resultaten toonden aan dat productgebruik de belangrijkste factor was die bijdraagt ​​aan de CO2-voetafdruk.

In feite wordt 93% beïnvloed door productie en consumptie. Somfy's belangrijkste prioriteit is om rekening te houden met het milieu in de productontwerpfase.

Hiervoor heeft het bedrijf jarenlang gewerkt aan het optimaliseren van de levenscyclus van het product in een poging om de impact op het milieu te verminderen. Vanaf de productontwerpfase is een van de belangrijkste drijfveren om actie te ondernemen door te strijden voor ecodesign.

Ecodesign-producten worden vervaardigd door de impact op het milieu te verminderen en rekening te houden met de hele levenscyclus. Als zodanig implementeert het team van Somfy ecodesign-initiatieven om milieuvriendelijke producten te ontwikkelen die zowel energiezuiniger als minder koolstofintensief zijn. Met als doel de milieu-impact van de producten te verminderen, werkt het team van het bedrijf al aan toekomstige ACT FOR GREEN®-criteria, aangezien ACT FOR GREEN® een label is dat wordt verkregen door aan een hele reeks verschillende criteria te voldoen. Bijzondere aandacht gaat uit naar het toenemende gebruik van gerecycled plastic in producten.

In dit verband richt Somfy zijn inspanningen al op ecodesign, dat deel uitmaakt van zijn maatregelen, tegen 2030, voor duurzame ontwikkeling. De strategie van het bedrijf voor duurzame ontwikkeling is een langetermijnstrategie omdat deze rechtstreeks van invloed is op het interne ontwerp en de productie. Over de hele linie zijn de doelstellingen voor 2030 ambitieus en zullen ze het hoofd bieden aan milieu-uitdagingen. Met dit in het achterhoofd wil Somfy zijn CO 2 -uitstoot met 50% verminderen en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van motoren met 40%.

Wat is het concept achter Somfy's ecodesign-producten?

Het concept werd vanaf 2012 duidelijk: het merk Somfy zal duurzame producten op de markt brengen en verkopen die een stap verder gaan dan de wettelijke eisen en normen op het gebied van milieu.

In een poging om de ecologische voetafdruk te optimaliseren, onderzochten de teams de levenscyclus van het product. Elke schakel in de keten is cruciaal; of het nu gaat om grondstoffen, fabricage, transport, conversie, dagelijks gebruik of recycling van afgedankte producten. Dat gezegd hebbende, kan het potentieel voor dergelijke verbindingen worden gemaximaliseerd als antwoord op de urgentie van ons klimaat en de uitdagingen van duurzame ontwikkeling. Daarom heeft Somfy de afgelopen jaren nieuwe oplossingen en technologieën ontwikkeld.

Daarnaast heeft het bedrijf in 2015 een label opgericht, ACT FOR GREEN®, dat de ontwikkeling van groene producten laat zien. Dit leidde tot de oprichting van Somfy's eigen etikettering, gezien het ontbreken van een wereldwijde standaard voor ecodesign-etikettering. Op het label staan ​​specifieke criteria waaraan de producten moeten voldoen.

Elk ecodesign-product met een label moet voldoen aan een reeks criteria die in de loop van de tijd zullen veranderen. Hierdoor kunnen R&D-teams volgens een structuur nieuwe producten creëren of bestaande optimaliseren.

Wat houdt het ACT FOR GREEN® label precies in?

Er worden verschillende criteria gehanteerd om het ACT FOR GREEN® label te beschermen. Volledig geëtiketteerde en duurzame producten moeten aan alle volgende criteria voldoen:

  • energieverbruik: laag standby-verbruik van producten om de CO²-uitstoot te verminderen;
  • verpakkingen: gebruik recyclebare materialen voor bijvoorbeeld de verpakkingen en brochures;
  • grondstoffen: keuze van ecologisch verantwoorde materialen die de gezondheidsprotocollen en milieueisen respecteren;
  • elektronische componenten: maakt gebruik van componenten met de laagste milieubelasting;
  • duurzaamheid: ontwerp producten die gerepareerd moeten worden voor een langere levensduur;
  • PEPecopassport®: beoordeling van de productlevenscyclus en indiening van een volledige en officiële milieuverklaring die voldoet aan de internationale standaardpraktijk.

Somfy is sterk gericht op het garanderen van transparantie voor alle milieuvriendelijke producten. Het onafhankelijke certificeringsbedrijf Bureau Veritas heeft als taak de milieuverklaring van de gelabelde producten te verifiëren.

Het bedrijf doet er alles aan om meetbare en effectieve initiatieven te implementeren die duurzame ontwikkeling bevorderen. Een voorbeeld zijn de Somfy motoren met een verminderd stand-by verbruik tot minder dan 0,5 watt. Andere bevatten gebruiksaanwijzingen gemaakt van gerecycled papier en niet te vergeten gerecyclede verpakkingen. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Daarom streven de teams ernaar om de algehele milieu-impact van het product te verminderen.

Een voorbeeld uit 2021 is het feit dat 61,5% van de verkochte producten ACT FOR GREEN® gecertificeerd was. Qua ambities is de lat voor 2030 hoger gelegd, met als doel 100% verkoop van de merkproducten.

In deze geest volgt het team van Somfy een specifiek leidend principe: het ontwerpen van hoogwaardige, milieuvriendelijke en duurzame producten in overeenstemming met gezondheidsbeperkingen en milieu-eisen.

Welke Somfy-producten hebben het ACT FOR GREEN®-label?

In de afgelopen jaren is de lijst gegroeid met motoren, sensoren, afstandsbedieningen en accessoires. In 2015 werd de S&SO RS100-motorserie toegevoegd aan de lijst van merkproducten, met de nieuwere toevoeging van de Oximo solar io-motor. Hetzelfde geldt voor onze slimme controller TaHoma switch en Connectivity Kit.

Kiezen voor ACT FOR GREEN®-producten betekent dat je de impact en jouw 'ecologische voetafdruk' verkleint, je draagt bij aan een beter milieu voor ons allen. Het vertegenwoordigt een gezond evenwicht als het gaat om het combineren van de modernste technologie met duurzame productontwikkeling. Dit is des te relevanter omdat de producten van Somfy helpen om energie-efficiëntie op te bouwen en daardoor de ecologische voetafdruk van zowel zakelijke klanten en die van gewone gebruikers te verkleinen.

Deze groene producten zorgen niet alleen voor energiebesparing, ze verminderen ook de uitstoot van kooldioxide. Nu kun je thuis genieten van jouw comfort terwijl je je steentje bijdraagt ​​aan onze prachtige planeet.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive