Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Hoe je op afstand meerdere zonweringen tegelijk kunt bedienen

Het is niet alleen heel slim om meerdere gemotoriseerde rolgordijnen of een groep zonneschermen tegelijk te bedienen met een enkele afstandsbediening, het is ook erg handig.

somfy-living-room-sofa-electric-interior-blinds

Het is niet alleen heel slim om meerdere gemotoriseerde rolgordijnen of een groep zonneschermen tegelijk te bedienen met een enkele afstandsbediening, het is ook erg handig. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden.

Grofweg zijn er twee soorten afstandsbedieningen voor zonwering:

  • 1-kanaals afstandsbediening: Je kunt één zonnescherm of een groep zonneschermen aansluiten (wij raden aan om maximaal vijf schermen per groep aan te sluiten). Alle zonneschermen in deze groep gaan tegelijkertijd dicht of open met een druk op de knop van de afstandsbediening.
  • 5-kanaals afstandsbediening: Je kunt vijf verschillende zonneschermen of vijf groepen zonneschermen individueel bedienen (ook hier raden wij een maximum van vijf schermen per groep aan). Het is ook mogelijk om afzonderlijke producten en groepen te combineren binnen verschillende kanalen

Hetzelfde principe geldt voor wandbedieningen, hoewel deze meestal verkrijgbaar zijn in 1-kanaals- of 4-kanaalsuitvoering. Wandbedieningen zijn vooral bedoeld om producten in dezelfde ruimte te bedienen en hebben daarom een iets kleiner bereik dan losse afstandsbedieningen.

Bedenk wel dat de zonneschermen die je wilt bedienen allemaal hetzelfde protocol moeten gebruiken: ofwel RTS, ofwel io-homecontrol.

Wil je je zonneschermen bedienen met een mobiele app?

Als je je zonneschermen liever met een mobiele app bedient, zijn er verschillende opties beschikbaar.

We raden je aan om ons nieuwe product eens te bekijken: Somfy Connectivity Kit. Hier kun je kiezen om tot 20 verschillende zonneschermen te bedienen met de protocollen RTS of io-homecontrol. De zonneschermen kunnen worden geprogrammeerd als handmatige scènes, zodat je ze allemaal tegelijk met één druk op de knop kunt openen of sluiten.

Let op: Somfy Connectivity Kit ondersteunt geen sensoren of automatische scènes. Houd er ook rekening mee dat je een fysieke afstandsbediening nodig hebt om producten aan de Connectivity Kit toe te voegen.

Meer mogelijkheden met de Somfy TaHoma switch

Als je meerdere apparaten in je huis wilt bedienen en ze ook slimmer wilt maken, is TaHoma switch de beste oplossing. Met deze slimme controller kun je meerdere slimme apparaten en sensoren laten samenwerken. Hiermee heb je veel verschillende mogelijkheden om scènes te plannen en te automatiseren. Dit is het belangrijkste verschil met de Connectivity Kit. Bekijk hier beknopt de verschillen >

Of je nu kiest voor de Connectivity Kit of TaHoma switch, beide ondersteunen spraakbesturing via Google Home, Amazon Alexa, en Apple Home (er zijn enkele beperkingen voor Apple Home, omdat het eenrichtings-RTS-protocol hierbij niet wordt ondersteunt).

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive