Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Zonwering schoonmaken: zó doe je dat

Die vlekken en viezigheid op je zonnescherm, markies of screen wegboenen, zonder dat het doek beschadigt of verkleurt? Zonwering schoonmaken doe je eenvoudig en effectief met de tips in dit blog!

De winterse regen, ijzel en storm hebben hun sporen flink nagelaten op je (elektrische) zonwering. Groenige en bruinige vlekken laten van zich zien en dat geeft direct een verouderd beeld. Logisch dat jij je zonnescherm, markies of screen eens goed onder handen wil nemen! Maar: hoe doe je dat eigenlijk precies? Onderstaande tips helpen je hierbij.

Tip 1. Zonwering reinigen: kies een lentedag

Je (elektrische) zonwering schoonmaken in de herfst en winter is eigenlijk dweilen met de kraan open. Door het slechte weer kun je dan namelijk in een mum van tijd opnieuw beginnen met boenen. Verstandig is daarom deze klus te klaren op een bewolkte, droge dag in het voorjaar. Belangrijk hierbij:

  • Check van tevoren of het de rest van de dag droog blijft. Je zonwering wordt vochtig tijdens het schoonmaken en het heeft tijd nodig om goed te drogen.
  • Kies het dagdeel waarop de zon het minst fel schijnt, bijvoorbeeld de ochtend. Felle zon kan droogvlekken veroorzaken.

 

Tip 2. Voorkom kleurverschil door het gehele doek te reinigen

Om kleurverschil op je zonwering te voorkomen doe je er goed aan het gehele doek te boenen. En dus niet alleen op de plekken waar zich vlekken bevinden. Soms is het doek namelijk licht verkleurd door het vuil, zonder dat je er zelf erg in hebt. Door het doek in zijn geheel aan te pakken zorg je ervoor dat je zonwering naderhand overal even schoon is. En dat hij dus op alle plekken dezelfde tint heeft.

 

Tip 3. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel

Chemische schoonmaakmiddelen gebruiken is uit den boze. Dit maakt lelijke vlekken en dat wil je absoluut voorkomen. Wat je dan wel moet gebruiken? Met alleen (lauw)warm water kom je vaak al heel ver. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is om zonwering te reinigen.

Bij twijfel is het aan te raden het schoonmaakmiddel eerst te proberen op een klein stukje doek dat zich op een onopvallende plek bevindt. Zo zie je direct of er kleurverschil ontstaat.

 

Tip 4. Ga stap voor stap te werk: in 7 stappen je zonwering schoonmaken

Zomaar lukraak hier en daar wat boenen is geen goed idee. Je dient stapsgewijs te werk te gaan.

  1. Maak de bovenbak van de zonwering schoon met een sopje. Doe je dit aan het eind pas, dan loop je het risico dat het doek – door het vuil dat van de bovenbak afkomt – opnieuw vuil wordt. 
  2. Rol je zonwering helemaal uit. Óf, als dat kan: haal het doek los van de bovenbak.
  3. Borstel het grove vuil van het doek af. Pak een zachte borstel en ga hiermee heel zacht en voorzichtig over het doek heen.
  4. Poets je zonwering met een sopje. Neem een zachte borstel of spons en gebruik (lauw)warm water – en eventueel een speciaal zonweringreinigingsmiddel – om het doek schoon te poetsen. Doe dit ook weer voorzichtig en zonder veel druk te zetten.
  5. Laat het sopje intrekken. Raak het doek minstens een kwartier niet aan.
  6. Spoel het doek af met schoon water. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tuinslang of een emmer. Een hogedrukreiniger is hiervoor niet geschikt.
  7. Laat het doek volledig opdrogen. Rol het doek pas weer in als hij helemaal droog is.

 

Tip 5. Onderhoud je zonwering regelmatig voor een langere levensduur

Tot slot een goede tip omtrent het reinigen van je zonwering: herhaal dit minstens één keer per jaar. Je zonwering schoonmaken zorgt er niet alleen voor dat het er stralend bijhangt, ook verlengt het de levensduur. Opgehoopt vuil tast de structuur van het doek aan en dat leidt mogelijk tot scheuren.

 

Elektrische zonwering schoonmaken: minder snel vies

Wist je dat sommige elektrische zonwering minder snel vuil wordt dan handbediende zonwering? Neem je klimaatsensoren op je elektrische zonwering, dan reageert het namelijk automatisch op veranderingen in het weer. Bij omstandigheden waarvan je doek snel vies wordt – zoals harde wind, regen of sterke kou - rolt het doek zich uit zichzelf in of uit. Zónder dat jij hier dus omkijken naar hebt!

Meer weten? Laat je adviseren door een Somfy-dealer bij jou in de buurt.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive