Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Bespaar op je energierekening met Smart Home

Smart Home-producten bedien je op afstand en dat maakt je leven een stuk comfortabeler. Maar wist je dat je hiermee ook kunt besparen op je energierekening? Hoe dit precies zit ontdek je in dit blog. 

Proberen te besparen op de energierekening speelt tegenwoordig meer dan ooit. De gasprijzen zijn hoog en de kosten voor de verwarming in de winter doen pijn aan de portemonnee. Maar ook je huis koel houden in de zomer zonder een hoge energierekening onder je neus te krijgen is niet altijd makkelijk. Hieronder zie je verschillende Smart Home-producten en wordt uitgelegd hoe deze je helpen je energieverbruik te verminderen.

 

1. Slimme energiemeters

Om je energierekening de baas te blijven, kun je overwegen een slimme energiemeter te gebruiken. Deze slimme gadget monitort je energieverbruik in real time en stelt vast welke apparaten veel energie slurpen. Al je je meer bewust wordt van je energieverbruik, is het makkelijker vast te stellen waarop je energie (en dus geld!) kunt besparen.

 

2. Slimme thermostaten

Met een slimme thermostaat bedien je je verwarming op afstand, via een app. Dat maakt het makkelijker om hem even een graadje lager te zetten als je de deur uit bent. En omdat je in de app altijd kunt controleren op hoeveel graden de verwarming staat als je niet thuis bent, zorg je ervoor dat hij nooit per ongeluk voor niks stookt.  

Sommige slimme thermostaten leren zelfs jouw gewoontes kennen en passen automatisch de temperatuur aan om te voorkomen dat ongebruikte ruimtes in huis onnodig worden verwarmd. Kortom: met zo’n slimme thermostaat verminder je energieverspilling en zo houd je elke maand een extraatje over op je bankrekening. 

 

3. Slimme zonwering

Elektrische rolgordijnen en andere soorten binnenzonwering kun je zó programmeren, dat ze volgens een tijdschema automatisch open- en dichtgaan. Ze kunnen ook werken met een zonsensor (zodat ze automatisch openen/sluiten op basis van de hoeveelheid zonlicht) én je kunt ze zelfs met een smartphone bedienen. 

Hoe dat je precies laat besparen op je energierekening? In de winter kun je je rolgordijnen bijvoorbeeld zo programmeren, dat ze op de zonnigste tijd van de dag opengaan en weer sluiten voordat de zon ondergaat. Zo maak je optimaal gebruik van de warmte van het zonlicht, houd je de warmte zo veel mogelijk binnenshuis en hoeft je verwarming minder hard te stoken. 

In de zomer daarentegen, kun je de zonwering juist op zonnige momenten laten zakken, zodat de warmte buiten blijft en je woning koel. Zo hoeft je airco of ventilator geen overuren te draaien en ook dat bespaart energie. 

 

4. Slimme verlichting

Iedereen laat wel eens per ongeluk de lichten aan als je op pad gaat. In zo’n geval is het fijn als je slimme verlichting hebt die je met je smartphone kunt bedienen. Waar je ook bent. Zo zorg je ervoor dat je geen onnodige energiekosten maakt. 

Bovendien is het mogelijk je slimme verlichting te gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder. In dat geval gaat de lamp aan als je de kamer binnenkomt en automatisch uit als je vertrekt. Zo zorg je ervoor dat je licht alleen aangaat als je hem daadwerkelijk nodig hebt!

 

5. Slimme stekkers

Als je nog geen Smart Home-producten hebt maar het wel zou willen uitproberen, zijn slimme stekkers een goede eerste stap. Slimme stekkers – stekkers die je tussen het stopcontact en een apparaat plaatst - kunnen kleine elektrische apparaten in een slim product veranderen. Daarmee voorkom je het passief weglekken van energie.   

Je stelt bijvoorbeeld in dat bepaalde apparaten na 10 minuten niet gebruiken automatisch uitschakelen of je bedient de slimme stekker via een app op je smartphone. Handig! 

 

6. Slimme zonbescherming

Een gemakkelijke en slimme manier om opwarming in huis tegen te gaan is door toepassing van zonwering. Er zijn verschillende typen elektrische buitenzonwering beschikbaar die allemaal slim kunnen worden gemaakt met aantoonbare voordelen. Zo kun je nadenken over welk type zonwering en vervolgens de slimme variant kiezen die het beste bij je past: 

Wanneer de zon zich van haar beste kant laat zien, loopt de temperatuur binnenshuis vaak op. Als je op een warme zomerdag thuiskomt, kun je de airconditioning binnenshuis inschakelen om de temperatuur te verlagen. Met slimme zonwering kun je deze meerprijs op verschillende manieren tegengaan. Een manier is om je terrasscherm te laten uitgaan om zo de zonnestralen in de woning te blokkeren. Het resultaat is dat je huis langer koeler blijf en daarmee het binnen comfort toeneemt. Raamzonwering, rolluiken en verticale luifels zijn ook effectieve alternatieven als het gaat om het blokkeren van zonnestralen. 

Op koude dagen is het precies het tegenovergestelde. Dan willen we dat de zon het huis zo veel mogelijk verwarmt om 's middags niet te hoeven verwarmen. Dan mag de zonwering de zonnestralen niet tegenhouden, maar nu is het zaak om zoveel mogelijk warmte binnen te krijgen. 

 

 7. Slimme verwarming

We hebben al vermeld dat de verlichting niet aan is in kamers waar we niet verblijven en hetzelfde geldt voor de verwarming. Waarom een kamer verwarmen waar niemand verblijft of nog erger een huis? Door de binnentemperatuur met slechts 1 graad te verlagen, kan een gemiddeld huishouden volgens verschillende onderzoeken op jaarbasis vele euro's besparen. 

Er zijn verschillende manieren om de warmte in huis actief te verlagen. Het populairst zijn slimme radiatorthermostaten die de oude thermostaten vervangen. Nu kun je plannen wanneer de verwarming aan moet en ervoor zorgen dat de verwarming stopt als er bijvoorbeeld een raam wordt geopend. Zorg ervoor dat de verwarming lager is voor het slapengaan, zodat je ook beter slaapt. 

Als het hele gezin het huis uit is, wordt de temperatuur verlaagd en geleidelijk verhoogd totdat je weer thuis bent. Er is absoluut geen reden om "te stoken voor de buitenlucht" en de besparingen zullen uiteindelijk op je energierekening verschijnen.

 

Volledige controle 

In een slimme woning heb je meer controle en een betere samenwerking tussen je verschillende elektrische apparaten. Het gaat niet alleen om het vervullen van een droom voor een gadget-nerd, maar meer om het creëren van een beter binnenklimaat in je huis en als bonus een verhoogd comfort en op de lange termijn ook lagere kosten voor elektriciteit en energieverbruik. Met een beter binnenklimaat komt ook meer welzijn, wat belangrijk is omdat we veel tijd binnenshuis doorbrengen. 

Het gemak komt van het feit dat je huis steeds meer wordt uitgerust met slimme producttoepassingen die in verbinding staan met elkaar waardoor jij meer tijd krijgt voor andere dingen. De voordelen van een smart home zijn legio en wat nodig is, is een slimme controller zoals de TaHoma switch van Somfy. Met deze slimme controller heb je volledige controle over vele apparaten in huis via de app op je smartphone, waar je ook bent. 
 

Ben jij klaar om de eerste stap te zetten naar een slimmer huis? Ontdek al onze Smart Home-producten direct! 

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive