Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Beter wooncomfort met slimme zonwering

Eindelijk begint de warmte terug te keren naar ons deel van de wereld, en daarmee komt de langverwachte zon.

We brengen het grootste deel van onze tijd binnen door, dus als de hitte en de zon op onze ramen staan willen we natuurlijk een comfortabele binnentemperatuur kunnen behouden - iets dat moeilijk kan zijn met gewone raamdecoratie en gordijnen.

 

Laat daglicht je niet negatief beïnvloeden

Door de werking van daglicht op ons mensen voelen wij ons doorgaans beter, we worden vrolijker. Daglicht heeft een duidelijk positief effect op bijvoorbeeld je slaap, vermoeidheid, humeur - het helpt je om je over het algemeen beter te voelen. Met meer toegang tot daglicht worden we over het algemeen dus gelukkiger, alerter en minder gestrest.

Maar soms kan daglicht meer hinderlijk dan een genot zijn, vooral in de zomer. Je zit misschien op je werk en ergert je eraan dat de zon weerkaatst wordt in de ramen van het gebouw ernaast zodat je het recht in de ogen krijgt of via je beeldscherm. Thuis heb je misschien een sterke ochtendzon in de keuken, veel ramen in de zon of een beglaasd balkon met middagzon zodat je huis flink is opgewarmd als je thuiskomt van je werk. Met slimme zonwering voorkom of minimaliseer je dergelijke problemen.

Geniet meer van de zomer met slimme zonwering

Slimme zonwering werkt energiebesparend omdat je de woning niet hoeft af te koelen na bijvoorbeeld een dag van brandende zon. Met de slimme zonwering van Somfy wordt het systeem automatisch geactiveerd wanneer de sensoren zonlicht of temperatuurstijging detecteren. Je wooncomfort wordt beter en je kunt genieten van een aangename temperatuur in huis of op je werk, je voelt je beter en je wordt niet verblind door de zon. Somfy's zonsensor detecteert automatisch wanneer de zon schijnt en activeert je slimme zonwering, raamdecoratie of gordijnen. Heb je nog een luifel met een handslinger of optrekkoord? dan kun je deze soms laten upgraden met een motor in het scherm. Je lokale Somfy dealer weet hier alles van.

Een ander voordeel van een slimme zonwering is dat de levensduur toeneemt, doordat de motor zacht in- en uitrolt en het doek optimaal gespannen blijft. Doordat je op veel zonwerende gordijnen en zonwering een motor van Somfy kunt monteren, heb je daarnaast een ruime keuze in maat, kleur en materiaal en kun je een persoonlijke sfeer creëren.

Automatisering zorgt voor efficiëntie

Naast dat de slimme zonwering automatisch kan functioneren, kun je in je TaHoma, het brein van het slimme huis, je eigen voorkeuren en scenes instellen. Met een TaHoma switch bedien je je zonwering ook in de app via je smartphone, tablet of computer. Voor een optimale energiebesparing moet de zonwering echter automatisch kunnen werken, dan is deze het meest effectief. Je bespaart energie en geld voor het verwarmen of koelen van je huis.

Handmatig bediende zonwering?

Uit een onderzoek van ESTIA (Estia Study, Bernard Paule 2014) blijkt dat handmatig bediende zonwering, na een gemeten termijn van een jaar, gemiddeld maar twee keer per week van positie werden gewisseld. Meestal bevinden gewone zonweringen zich in een niet-optimale positie, wat zowel uit temperatuur- als energieoogpunt een gemiste kans is! Met een automatische zonwering krijg je een veel soepeler en beter binnenklimaat.

Mogelijkheid tot fine-tuning

Wie vooral geïnteresseerd is om geavanceerde scenes in TaHoma te kunnen programmeren, kan ook instellen dat de zonwering overdag de loop van de zon volgt. Zo beweegt de luifel of het gordijn per uur 10%, zodat de zonwering het licht doorlaat maar geleidelijk de sterkste zon tegenhoudt.

Als de zomer op zijn heetst is, zul je dankbaar zijn voor je slimme zonwering!

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive