Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Elektrische raamdecoratie installeren in 5 stappen

Jouw nieuwe elektrische raamdecoratie snel en eenvoudig ophangen en installeren? Het stappenplan in dit blog vertelt je hoe je dat doet!

Dacht je dat je er was na dat lastige keuzeproces en het opmeten van de juiste maten, was je even vergeten dat er nóg een klus op je staat te wachten. Het ophangen en installeren van je nieuwe elektrische raamdecoratie. Dat is even zuchten. Want al die schroeven en onderdelen zien er best heel ingewikkeld uit. Niet gek dus dat je bent gaan googelen en op deze pagina bent beland. 

Gelukkig kunnen wij je gerust stellen: de installatie van je elektrische raamdecoratie is makkelijker dan je denkt! We helpen je er – per type raamdecoratie - stap voor stap doorheen.  

Stappenplan installatie elektrische rolgordijnen 

 

1. Markeer de punten waar je wil boren 

Als het goed is heb je – tijdens het bestellen van je rolgordijnen – al bepaald of je je rolgordijnen in het kozijn of op het kozijn plaatst. Hier heb je de afmetingen van je rolgordijn immers op afgestemd.  

De eerste stap is nu om de twee kleine metalen beugels uit de verpakking te pakken en deze – met behulp van een meetlint - op de plek te houden waar ze moeten komen. Dit is dus óf in het kozijn (aan de bovenkant/tegen het plafond) óf op de muur voor het kozijn. 

Zet vervolgens met een potlood puntjes op de muur/het kozijn, op de plek waar de gaten in de beugel zich bevinden. Dit zijn meestal vier puntjes in totaal; 2 per beugel. 

 

2. Boor gaten en schroef de beugels vast 

Boor gaten op de plek waar je markeringen hebt aangebracht en doe er eventueel pluggen in voor extra stevigheid. Houd vervolgens de beugels om de beurt op hun plek en maak ze vast met schroeven. 

 

3. Klik het rolgordijn in de beugels 

Zitten de beugels vast aan je muur of kozijn, dan is de volgende stap om je rolgordijn hieraan vast te maken. Let erop dat het doek van het rolgordijn aan de achterkant bungelt (dus aan de kant van het raam) en dat de hoofdantenne van de motor verticaal naar beneden hangt. 

 

4. Installeer de batterij 

Is de batterij niet verwerkt in de bovenkast en is hij dus los meegeleverd? Dan moet je hem zelf erboven of eronder plaatsen, bijvoorbeeld met clipbeugels. Monteer hem uit het zicht en op een plek waar hij niet in de weghangt als je rolgordijnen openen en sluiten. Soms is het nog nodig het kabeltje van de batterij te koppelen aan je rolgordijn. Raadpleeg hiervoor de meegeleverde handleiding.  

 

5. Laad je rolgordijn op en bedien hem naar wens 

Meestal moet een elektrisch rolgordijn worden opgeladen voor het eerste gebruik. Doe de stekker dus in een stopcontact in de buurt en klik het oplaadkabeltje in het rolgordijn. 

Is het rolgordijn helemaal opgeladen? Dan kun je hem bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, een wandschakelaar (die je ergens in de buurt van je rolgordijn ophangt) en/of met een app op je telefoon. Hoe je precies verbinding maakt met je smartphone verschilt per merk en soort rolgordijn. Informatie hierover vind je in de meegeleverde handleiding. 

 

Stappenplan installatie elektrische vouwgordijnen 

 

1. Markeer de punten waar je wil boren 

Haal de twee kleine metalen beugels uit de verpakking en houd ze – met behulp van een meetlint - op de plek waar ze moeten komen. Waar dit precies is, dat is afhankelijk van of je je vouwgordijn in het kozijn bevestigt of op de muur vóór het kozijn.  

Pak vervolgens een potlood en zet puntjes op de muur/het kozijn, op de plek waar de gaten in de muurbeugels zich bevinden. Meestal zijn dit vier puntjes in totaal; 2 per beugel. 

 

2. Boor gaten en schroef de beugels vast 

Pak je boor erbij en maak gaten op de plekken waar je markeringen hebt aangebracht. Doe hier eventueel pluggen in voor extra stevigheid. Houd vervolgens de beugels weer op hun plek en schroef ze vast.  

 

3. Klik het vouwgordijn in de beugels 

Zitten de beugels vast, dan is het tijd om het vouwgordijn hierin vast te klikken. Dit doe je eenvoudig en snel. Zorg ervoor dat de kant waar het doek van het rolgordijn zich bevindt aan de voorkant zit. En dus niet aan de kant van het raam. 

 

4. Installeer de batterij 

Waar de batterij van je vouwgordijn soms verwerkt is in de bovenkast, is dat soms niet het geval. In die laatste situatie dien je de batterij zelf op te hangen aan de muur of je kozijn, bijvoorbeeld met clipbeugels. Doe dit vlak boven de bovenkast vouwgordijn of juist vlak eronder en zorg ervoor dat de batterij niet in de weghangt.  

Soms moet je het kabeltje van de batterij nog even zelf koppelen aan het vouwgordijn. Kom je daar niet uit? Aan te raden is dan om de meegeleverde handleiding door te nemen. 

 

5. Laad je vouwgordijn op en bedien hem naar wens 

De meeste elektrische vouwgordijnen moeten opgeladen worden voor het eerste gebruik. Doe de meegeleverde stekker dus in het stopcontact en het oplaadkabeltje in het vouwgordijn. 

Nadat je vouwgordijn is opgeladen, kun je hem eenvoudig bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, een wandschakelaar (die je ergens in de buurt van je vouwgordijn ophangt) of met een app op je smartphone. Hoe je precies verbinding maakt met je smartphone kan per merk en type vouwgordijn verschillen. Raadpleeg hiervoor de meegeleverde handleiding.  

 

Stappenplan installatie elektrische jaloezieën 

 

1. Markeer de punten waar je wil boren 

Als het goed is weet je al of je je jaloezieën in het kozijn gaat monteren of voor het kozijn, op de muur. Hier heb je de afmetingen van je gekochte jaloezieën immers op afgestemd.  

De volgende stap is nu om de twee beugeltjes – met behulp van een meetlint – op de plek te houden waar ze moeten komen. Dit is dus óf aan de bovenkant/het plafond van het kozijn óf op de muur voor/boven het kozijn. Pak vervolgens een potlood en zet stipjes op de plek waar de gaten in de beugels zich bevinden. Dit zijn vier stippen in totaal; 2 per beugel. 

 

2. Boor gaten en schroef de beugels vast 

Boor gaten op de plekken waar je markeringen hebt aangebracht en doe hier eventueel pluggen in voor extra stevigheid. Houd de beugels vervolgens weer op hun plek en schroef deze vast. 

 

3. Klik de jaloezieën in de beugels 

Na het monteren van de beugels is het tijd om de jaloezieën hieraan vast te maken. Meestal zitten er hendels aan de beugels, die je eerst moet openen door ze naar rechts te bewegen. Nadat je de jaloezieën erin geklikt hebt beweeg je de beugels weer naar links, waarna de jaloezieën stevig vastzitten. 

 

4. Installeer de batterij 

Soms is de batterij verwerkt in de bovenkast van de elektrische jaloezieën. Is dat echter niet het geval, dan dien je hem zelf vast te maken aan de muur. Monteer hem – bijvoorbeeld met clipbeugels – net boven of net onder de bovenkast en zorg ervoor dat de batterij niet in de weghangt als je je jaloezieën opent en sluit.  

Waarschijnlijk moet je ook het kabeltje van de batterij nog even koppelen aan de bovenkast van de jaloezieën. Kom je daar niet uit? Raadpleeg dan de meegeleverde handleiding. 

 

5. Laad de jaloezieën op en bedien hem naar wens 

Meestal moet de batterij van nieuwe elektrische jaloezieën nog opgeladen worden voor het eerste gebruik. Doe de meegeleverde stekker dus in het stopcontact en plaats het oplaadkabeltje in de jaloezieën.  

Nadat je elektrische jaloezieën helemaal opgeladen zijn, kun je ze bedienen met de meegeleverde afstandsbediening en/of wandschakelaar (die je ergens in de buurt van je jaloezieën ophangt). Je jaloezieën verbinden met een app op je smartphone? Hoe je dat precies doet lees je in de meegeleverde handleiding. Dit kan namelijk per merk en type jaloezie verschillen. 

 

Nóg meer installatiehulp krijgen? 

Kom je er nog niet helemaal uit? En heb je extra hulp nodig bij het installeren en koppelen van jouw Somfy-producten? Ontdek hier al onze handleidingen en profiteer snel van het gemak en comfort dat elektrische raamdecoratie te bieden heeft!  

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive