Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Frisse lucht in huis met TaHoma

Ademhalen is een onwillekeurige noodzaak die we eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwen. Toch is het heel belangrijk om goed te kunnen ventileren en frisse lucht in huis te brengen.

Velux-chambre-testi

Wist je dat een gebrek aan frisse lucht jouw concentratievermogen kan aantasten, waardoor je je moe kunt voelen? Het is dan ook essentieel om je huis regelmatig te ventileren en frisse lucht binnen te laten, om zo al die muffe deeltjes die blijven hangen te verdrijven.

Slimme technologie kan vandaag de dag helpen om slechte luchtkwaliteit in huis op te sporen en ons  laten weten wanneer het tijd is om te ventileren. Er zijn allerlei slimme luchtkwaliteitsmonitoren beschikbaar die de aanwezigheid van bepaalde deeltjes kunnen aangeven of andere waarden kunnen meten. Deze monitoren tonen de luchtkwaliteit via een mobiele app of een ander display. Hiervoor worden vaak heel overzichtelijk drie verschillende kleuren gebruikt, rood, geel en groen, waarbij groen de gewenste toestand is.

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen: het is avond en het hele gezin zit samen voor de tv. Ze hebben gezellig een paar kaarsen aangestoken om een gezellige sfeer te creëren. Na een tijdje begint iedereen zware ogen te krijgen en zich moe te voelen. De luchtkwaliteitsmonitor toont een aanzienlijke toename van deeltjes in de lucht. Deze deeltjes zijn natuurlijk afkomstig van de kaarsen.

Er zijn verschillende oplossingen; er kan een luchtreiniger worden ingeschakeld, of een raam of terrasdeur worden opengezet om wat frisse lucht binnen te laten. Hierna zal de luchtkwaliteitsmonitor snel een afname van het aantal deeltjes in de lucht laten zien, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis beter wordt en iedereen zich weer energieker voelt.

Voor veel mensen zal dit een herkenbaar voorbeeld zijn. Het is ook eigenlijk heel simpel: net zoals mensen 's morgens hun slaapkamer ventileren, moeten ook andere kamers regelmatig gelucht worden.

Maak gebruik van een gemotoriseerd dakraam voor meer comfort

In de huidige slimme huizen kunnen verschillende soorten sensoren de temperatuur, vochtigheid en de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen (VOS) of zwevende deeltjes (PM) meten. Dit laatste wordt aangeduid in cijfers, bijvoorbeeld PM 2,5, waarbij het getal de deeltjesdiameter aangeeft. In dit voorbeeld is de diameter 2,5 micrometer.

Met behulp van slimme technologie kunnen oplossingen die fijnstof in huis aanpakken gedeeltelijk worden geautomatiseerd. Zo kunnen gemotoriseerde dakramen van Velux bijvoorbeeld eenvoudig worden geopend met een afstandsbediening of via een app. Het dakraam kan op verschillende manieren worden geautomatiseerd door integratie met TaHoma van Somfy.

Het is heel eenvoudig: je programmeert jouw instructies in de app en je hebt geen omkijken meer naar het dakraam, de bediening verloopt automatisch. Als een binnentemperatuursensor bijvoorbeeld aangeeft dat het erg warm is, dan kan het dakraam opengaan om wat van die warmte af te voeren. Of je kunt het zo instellen dat het huis wordt geventileerd voordat je terugkomt van je werk, zodat je thuiskomt in een koelere omgeving en niet direct de airconditioning aan hoeft te zetten.

En als je een slimme terraszonwering hebt met een aangesloten regensensor, dan zorgt TaHoma ervoor dat het dakraam direct sluit als het gaat regenen - wat zowel veiligheid als gemoedsrust biedt.

Kortom, voor de gezondheid en het welzijn van jezelf en je gezin is het zeker de moeite waard om slimme ventilatie te overwegen op weg naar een slimmer huis.

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive