Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Houd je huis warm met rolluiken

Rolluiken worden steeds vaker toegepast in ons land, het is een zonweringsproduct met vele voordelen voor de gebruiker. Ze zijn tegenwoordig veelal elektrisch aangestuurd voor maximaal comfort.

Rolluiken tref je vooral in de ons omringende landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en zuidelijk Europa aan. In de Noordelijke landen zag je ze weinig maar ook daar komt steeds meer verandering in. Je ziet ze inmiddels steeds vaker aan de gevel of het raamkozijn gemonteerd. De algemene gebruikersvoordelen hebben vooral te maken met de thermisch eigenschappen als zonweringsproduct, als beveiliging en het voordeel van totale verduistering van bijvoorbeeld een slaapkamer. Iets wat je met een gewoon type zonwering niet allemaal kunt bereiken in een product.

Zonwering in de vorm van rolluiken kan van het meer traditionele type zijn waarbij ze door de gebruiker handmatig worden op- en neergerold. Er zijn ook slimme versies van rolluiken die gemotoriseerd zijn en waarbij de bediening kan worden geautomatiseerd of aangestuurd met een afstandsbediening of een mobiele telefoon.

Wat is een rolluik en hoe werkt het?

Eenvoudig omschreven kun je zeggen dat een rolluik wat overeenkomsten heeft met een buitenscreen, maar in plaats van textiel wordt er gebruik gemaakt van horizontale lamellen die kunnen op- en afrollen. De lamellen zijn veelal van stevig kunststof maar kunnen ook van metaal zijn.

De lamellen lopen aan elke kant in een rail, waardoor ze er niet uitspringen als ze omhoog of omlaag gaan. Zoals eerder vermeld zijn er deels handmatige en gemotoriseerde rolluiken. De lamellen zelf zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor ze meer opgaan in de gevel.

Rolluiken worden op maat gemaakt zodat ze optimaal passen op de plaats waar ze moeten worden geïnstalleerd.

Rolluiken zijn effectief als het gaat om verduistering

Een groot voordeel van rolluiken ten opzichte van veel andere typen binnen- en buitenzonwering is dat ze volledig verduisterend zijn. Volledig naar beneden gerold wordt de ruimte pikdonker en komt er geen licht van buiten naar binnen, ook niet aan de zijkanten, wat bij bijvoorbeeld buitenscreens of verduisterende binnen rolgordijnen wel het geval kan zijn.

Ook is het mogelijk om licht en lucht binnen te laten door de rolluiken iets omhoog te laten gaan zodat er kieren ontstaan ​​tussen de lamellen, dat noemen ze de 'licht- en luchtspleet positie'. Als je maar een beetje licht wilt binnenlaten, volstaat het om een ​​deelvan de spleten open te laten. Dit biedt goede kansen en kan ook helpen om de ruimte koeler te houden.

Rolluiken hebben ook een isolerende functie

Dankzij het feit dat rolluiken volledig naar beneden kunnen worden gerold, kunnen ze ook effectief voorkomen dat koude lucht de woning binnendringt. Rolluiken vormen een soort extra beschermingsbuffer zodat de warmte in de kamer ook niet via de ramen verdwijnt, je huis blijft langer aangenaam warm. Bij correct gebruik kunnen rolluiken worden gebruikt als energiebesparende extra maatregel in huis.

Overdag, als de warme zonnestralen schijnen, staan ​​de rolluiken open en laten de warmte de woning binnen. Met behulp van sensoren kunnen de slimme rolluiken 's avonds worden gesloten en zo voorkomen dat de warmte ontsnapt. Dit is een slimme, energiezuinige manier van verwarmen, wat in deze tijden van hoge stookkosten best aantrekkelijk is.


Evenzo kunnen rolluiken worden gebruikt om een ​​kamer koeler te houden als het buiten warm is. Door de lamellen te laten zakken tot de 'licht- en luchtspleet positie' kan de kamer net genoeg licht krijgen terwijl tegelijkertijd wordt voorkomen dat de meeste warmte van de zon de kamer opwarmt. Zo hoeft de airconditioning niet in dezelfde mate te worden gebruikt, wat ook het energieverbruik in huis verlaagt en daardoor ook weer beter is voor het milieu.

Als het buiten koud is, voorkomen de rolluiken dat de warmte binnen via de ramen ontsnapt, waardoor er ook minder hoeft te worden verwarmd in huis.

De rolluiken werken als inbraakbeveiliging

Rolluiken verminderen niet alleen het risico op inbraak, ze kunnen ook 's nachts als inbraakbeveiliging dienen als het gezin slaapt. Door 's avonds je rolluiken volledig omlaag te doen, is de woning 's nachts goed afgesloten en maak je het inbrekers heel moeilijk. Je geniet van maximale privacy.

Slimme rolluiken kunnen vervolgens worden geprogrammeerd om 's ochtends te openen, het licht binnen te laten en het huis uitnodigender te maken. Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden met investeren in slimme rolluiken. In combinatie met een slimme controller zoals de TaHoma switch is het ook mogelijk om de zonwering direct vanaf de mobiele telefoon te bedienen en te controleren. Natuurlijk kunnen ze ook via draadloze wandbedieningen of afstandsbedieningen worden aangestuurd – de mogelijkheden zijn legio!

Bedenk dat het met slimme rolluiken ook mogelijk is om aanwezigheid in huis te simuleren. Dit betekent dat je je rolluiken, zonwering en verlichting kunnen worden geprogrammeerd om op verschillende tijdstippen te openen en te sluiten, waardoor de indruk wordt gewekt dat er iemand thuis is. Een echte smart home dus. Als je van huis bent of voor langere tijd op vakantie, weet je zeker dat je huis goed beschermd is, op elk moment kun je de status controleren en als je bijvoorbeeld een Somfy camera installeert, je tevens real time kunt zien of alles nog rustig. Ga met een gerust gevoel van huis.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive