Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Houten jaloezieën schoonmaken: een handig stappenplan

Jouw houten jaloezieën schoonmaken, maar voorkomen dat ze lelijk verkleuren of breken? In dit blog lees je hoe je de latjes op een veilige, effectieve manier reinigt en onderhoudt

Het ene moment lijkt het mee te vallen. Maar schijnt de zon erop of valt het licht net op een bepaalde manier naar binnen, dan zie je het ineens: je houten jaloezieën hebben een grondige opfrisbeurt nodig. En helaas maar waar: dat is vaker het geval dan je misschien denkt. Hoe fijn dit type raamdecoratie namelijk ook is, jaloezieën maken er een sport van heel wat stof en vuil te verzamelen.

Fanatiek besloot je dat het nu écht tijd is om je schoonmaakmiddelen uit de kast te trekken. Maar: waar begin je eigenlijk? Welk materiaal heb je precies nodig en hoe zorg je ervoor dat je die mooie houten latjes niet beschadigt tijdens het boenen?

Met onderstaande 2 stappenplannen – één voor het afstoffen van de latjes en één voor het verwijderen van vlekken – laat je je houten jaloezieën eenvoudig weer blinken als nieuw.

1. Houten jaloezieën stofvrij krijgen: gebruik plumeau of stofzuiger

Wil je jouw houten jaloezieën stofvrij krijgen, dan doe je er goed aan een plumeau, een stofzuiger met kleine borstelkop of een speciale jaloeziereiniger tevoorschijn te halen. Hoe je het best te werk kunt gaan:

  1. Sluit de houten latjes.
  2. Pak je jaloezieën voorzichtig vast, zodat de latjes niet alle kanten opvliegen als je er druk op uitoefent.
  3. Veeg of zuig met de plumeau, stofzuiger of jaloeziereiniger zorgvuldig van links naar rechts en van boven naar beneden. Doe extra voorzichtig bij de ladderkoorden/ladderbanden, want hier zijn je jaloezieën het kwetsbaarst.
  4. Indien je houten jaloezieën met een houtnerf hebt en het stof hierin niet verwijderd krijgt, kun je dit schoon proberen te boenen met een ongebruikte tandenborstel met zachte haartjes.
  5. Kantel de latjes – nadat je ze allemaal hebt afgestoft – de andere kant op en herhaal stap 1 tot en met 4.

2. Vlekken houten jaloezieën verwijderen: deppend en met water

Is alleen afstoffen niet genoeg om jouw houten jaloezieën te reinigen? En zijn er vlekken te spotten die een grondige boenbeurt behoeven? Je houten jaloezieën schoonmaken en vlekvrij krijgen doe je als volgt:

  1. Pak je jaloezieën vast en dep voorzichtig met een schone, droge microvezeldoek op de plek waar de vlek zich bevindt. Let op: gebruik geen welbekend geel huishouddoekje; dit laat mogelijk gele vezels achter in de nerven van het hout.
  2. Bevochtig de doek heel licht met water. Gebruik géén schoonmaakmiddelen, want daardoor kan het hout beschadigen!
  3. Dep met de lichtvochtige doek voorzichtig op de vlek (niet wrijven!), maak de doek na enige tijd deppen schoon/bevochtig hem opnieuw en blijf dit proces herhalen totdat de vlek weg is.
  4. Weigert de vlek te verdwijnen, dan kun je een speciaal reinigingsmiddel voor houten jaloezieën of een houtreiniger gebruiken.
  5. Maak de latjes na het schoonmaken goed droog met een schone doek.

Houten lamellen schoonmaken: profiteren van extra gemak?

Houten lamellen schoonmaken is nou niet per se de leukste klus. Maar goed nieuws: het kan wél makkelijker en sneller. Heb je namelijk elektrische jaloezieën met een Somfy-motor, dan bedien je ze automatisch en op afstand. Geen gedoe meer met het trekken aan het koord, maar de latjes kantelen met één druk op de knop.

Ga naar een Somfy-dealer bij jou in de buurt en laat je informeren over de mogelijkheden.

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive