Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Nóg slimmer thuiswerken met handige gadgets

Thuiswerken werd steeds gebruikelijker tijdens de wereldwijde pandemie en het is een trend die tot op de dag van vandaag nog steeds populair is.

somfy-woman-working-laptop-home-office-desk-keyboard

Veel werkgevers staan hun mensen tegenwoordig toe om minimaal één dag per week op afstand te werken, en veel mensen maken hier graag gebruik van.

Toen we plotseling thuis onze eigen werkplekken moesten creëren, begonnen velen van ons met het inrichten van de keuken of het creëren van een fijne plek aan de eettafel. Niet iedereen had thuis immers een eigen bureau of zelfs de ruimte om er eentje neer te zetten. Als jij een van die mensen bent die na een tijdje toch besloot een goedkoop bureautje en bureaustoel aan te schaffen, dan ben je zeker niet de enige. Veel thuiswerkers deden hetzelfde nadat ze erachter kwamen dat de hele dag werken vanuit een oncomfortabele keukenstoel of met een piepklein laptopscherm toch niet zo productief is.

Maar de meesten van ons merken onderhand dat onze huizen gewoon niet zijn ontworpen om in te werken: we hebben bijvoorbeeld niet de juiste ventilatiesystemen. Dat merk je al na een uur of twee werken, als je ogen droog worden en je je moe begint te voelen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om dit te verbeteren. In dit artikel zetten we een paar tips op een rijtje over hoe je technologie kunt gebruiken om je thuiskantoor aan te passen:

Wat kun je doen om je thuiskantoor op te knappen?

Ervan uitgaande dat je al een bureau en een bureaustoel hebt, is onze beste tip om te investeren in een grotere computermonitor. Jouw werkgever heeft misschien wel een regeling waar je gebruik van kunt maken, of wellicht kun je er gewoon eentje aanvragen. Neem eens contact op met de collega die hierover gaat, en kijk wat er mogelijk is. Een groter scherm is om veel redenen een goed idee: het betekent minder belasting voor je ogen en geeft je een beter overzicht van waar je aan werkt, wat allemaal bijdraagt aan een efficiëntere manier van werken.

Hoe moet je de verlichting van je thuiskantoor aanpakken?

Kijk ook eens kritisch naar de verlichting op je werkplek. We hebben de neiging om wit licht aan de koelere kant van het spectrum te gebruiken, omdat dit onze concentratie bevordert. Het kan de moeite waard zijn om te kijken naar een soort slimme verlichting die verschillende tinten wit licht kan geven afhankelijk van het tijdstip van de dag, maar ook gedimd kan worden als je dat nodig hebt.

Je kunt bijvoorbeeld een slimme fitting voor je plafondlamp gebruiken, of zelfs alleen de gloeilamp vervangen, en een afstandsbediening gebruiken zodat je gemakkelijk je verlichting kunt aanpassen zonder op te staan van je bureau. Er zijn zelfs oplossingen op de markt die de helderheid van jouw verlichting gedurende de dag kunnen aanpassen om jouw comfort te maximaliseren. Deze oplossingen passen zich aan het zonlicht aan en worden vaak adaptieve verlichting genoemd.

Een slimme speaker kan een aantal voordelen bieden

Een slimme luidspreker of spraakassistent op je bureau is om verschillende redenen handig: ten eerste staat hij altijd aan en is hij altijd bij de hand om jouw vragen te beantwoorden of je te helpen bij alles waar je tijdens je werkdag over piekert. Maar het kan natuurlijk ook gemakkelijk worden gebruikt om een timer in te stellen voor vergaderingen of om je taken bij te houden - vraag je slimme stemassistent gewoon om een herinnering in te stellen voor iets dat je af moet krijgen.

En vergeet niet dat je een slimme speaker ook kunt gebruiken om naar muziek te luisteren, wat een fantastische manier is om je in een goede stemming te brengen en je efficiëntie en welzijn te verbeteren terwijl je werkt.

Maak werken gemakkelijker met slimme jaloezieën of rolluiken

Als je al eerder hebt geïnvesteerd in slimme jaloezieën of rolluiken, waarom maak je die dan ook geen onderdeel van je nieuwe thuiskantoor? Als het zonlicht binnenvalt en op je laptopscherm of monitor schijnt, is het veel moeilijker om te zien waar je aan werkt. Een slim rolgordijn of gemotoriseerde gordijnen sluiten automatisch als de zon te fel schijnt, zodat je prettiger kunt werken.

Deze slimme zonwering houdt ook de temperatuur in je werkruimte laag, zodat je het ook niet te warm krijgt. Jouw binnenklimaat comfortabeler maken is een hele goede manier om je productiviteit een boost te geven.

Hoe is de ventilatie in je thuiskantoor?

Normale kantoren hebben regels om de juiste werkomgeving te handhaven, maar hoe zit het als je thuis werkt? Komt er genoeg frisse lucht in je thuiskantoor? Wat kun je doen om de ventilatie te verbeteren? Dit zijn goede vragen - en dankzij slimme technologie zijn er eenvoudige manieren om ze op te lossen.

Een luchtkwaliteitsmonitor kan de aanwezigheid van verschillende deeltjes in een ruimte meten en je laten weten wanneer het tijd is om wat lucht binnen te laten of de ventilatie op een andere manier te verbeteren. Deze monitors kunnen bijvoorbeeld automatisch een luchtreiniger activeren als de lucht muf wordt, maar zelfs een melding dat de lucht moet worden ververst kan al genoeg zijn; je kunt van de gelegenheid gebruik maken om even je benen te strekken en een raam open te zetten om de kamer wat frisse lucht te geven. Een slechte luchtkwaliteit kan ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren, dus het is de moeite waard om na te denken hoe je hier iets aan kunt doen.

Als de lucht droog is - met andere woorden, als de luchtkwaliteitsmonitor aangeeft dat de luchtvochtigheid laag is - dan kan een luchtbevochtiger helpen, en die kan dat zelfs automatisch doen als je hem aansluit op je luchtkwaliteitsmonitor.

Er zijn veel manieren om je thuiskantoor slimmer te maken. Hoe ver je hierin wilt gaan is natuurlijk helemaal aan jou, maar als je echt alles uit de kast wilt halen, kun je een GaN-lader toevoegen om ervoor te zorgen dat je gadgets altijd volledig opgeladen en klaar voor gebruik zijn. En wat het opruimen betreft, waarom zou je geen robotstofzuiger aanschaffen om jouw werkplek te stofzuigen nadat je klaar bent met je werk van die dag? De mogelijkheden zijn eindeloos...

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive