Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Plissé gordijnen schoonmaken: zó doe je dat

Jouw ietwat stoffige en grauwe plisségordijn er weer stralend bij laten hangen? Maar voorkomen dat je zo fanatiek aan de schoonmaak gaat dat je gordijn verkleurt of beschadigt?

Jouw ietwat stoffige en grauwe plisségordijn er weer stralend bij laten hangen? Maar voorkomen dat je zo fanatiek aan de schoonmaak gaat dat je gordijn verkleurt of beschadigt? Je plissé gordijnen schoonmaken doe je veilig en effectief met de tips in dit blog.

Heel fijn hoor, die honingraatstructuur van je plisségordijn. Isoleren kan hij hierdoor immers als de beste. Maar komt het op stofvangen aan, dan is die celachtige structuur even wat minder voordelig. Er blijft namelijk heel wat vuil in hangen. Hoog tijd om je plisségordijn eens een opfrisbeurt te geven. En, goed nieuws: gelukkig is dat helemaal niet zo’n ingewikkelde klus!

Met onderstaande 2 stappenplannen – één voor het afstoffen van je gordijn en één voor het verwijderen van vlekken – laat je je raamdecoratie eenvoudig weer blinken als nieuw!

Je plisségordijn stofvrij krijgen in 5 stappen

Stof verwijderen van je plisségordijn doe je gemakkelijk in 5 stappen:

  1. Open je plisségordijn volledig. Oftewel: laat hem helemaal naar beneden zakken.
  2. Blaas in de cellen om het grove stof te verwijderen. Doe hierbij eventueel je ogen dicht om irritatie te voorkomen.
  3. Pak een plumeau of een stofzuiger met een zachte, kleine borstelkop.
  4. Stof of zuig (heel voorzichtig, op de allerlaagste stand) van boven naar beneden.
  5. Al het stof verwijderd? Dan kun je – mits je hierbij kunt – stap 1 tot en met 4 herhalen bij de andere kant van het gordijn.

Plissé gordijnen schoonmaken en vlekvrij krijgen in 5 stappen

Is alleen afstoffen niet genoeg? En word je gestoord door vieze, lelijke vlekken op je plisségordijn? Voor het geven van een grondige vlekkenbehandeling doorloop je onderstaande 5 stappen:

  1. Lees het schoonmaakvoorschrift van jouw plisségordijn en wees alert op bijzonderheden of uitzonderingen. Omdat ieder plisségordijn net uit andere materialen bestaat, kan de reinigingsmethode van gordijn tot gordijn verschillen.
  2. Heeft je plisségordijn een specifieke reinigingsinstructie? Volg die dan vanaf nu en laat dit stappenplan varen.
  3. Geen bijzonderheden? Pak dan een niet statische microvezeldoek (geen welbekend geel huishouddoekje) en bevochtig hem heel licht met water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen.
  4. Dep – met de lichtvochtige doek - heel voorzichtig op de plek waar de vlek zich bevindt. Wees er alert op dat je niet wrijft; dit maakt de vlek namelijk alleen maar erger.
  5. Maak de doek tussen het deppen door regelmatig schoon/bevochtig hem opnieuw en ga net zo lang door totdat de vlek verdwenen is. Maak je plisségordijn achteraf goed droog.

Plissé gordijnen laten reinigen door een specialist

Lukt het – om welke reden dan ook – niet om je plisségordijnen zelf schoon te maken? Of ben je al superlang tevergeefs aan het deppen en krijg je die hardnekkig vlek er maar niet uit? Een goede tip is dan om je plissé gordijnen te laten reinigen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zoeken op Google levert je vaak al heel wat goede opties op.

Raamdecoratie bedienen met één druk op de knop?

Heeft je plissé gordijnen schoonmaken niet tot het gewenste resultaat geleid? En/of zijn ze zo verouderd dat die grauwe kleur met geen mogelijkheid verdwijnt? Dan is er eigenlijk nog maar één oplossing: nieuwe raamdecoratie aanschaffen.

Vandaag de dag bijvoorbeeld superpopulair is raambekleding met een Somfy-motor. Die bedien je op afstand en met één druk op de knop! Ga naar een Somfy-dealer bij jou in de buurt en laat je informeren over de mogelijkheden.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive