Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Raamdecoratie schoonmaken: zó doe je dat

Je raamdecoratie weer laten stralen als nieuw? En weer genieten van een heerlijk frisse geur? In dit blog lees je hoe je jouw raamdecoratie eenvoudig reinigt en onderhoudt.

Die raambekleding die ooit zo mooi wit, grijs, zwart, bruin of blauw was, lijkt nu een tint lichter of donkerder te zijn. Stofwolken hebben zich samengepakt, hier en daar vind je wat vlekken en echt fris ruikt dat gordijn of die jaloezie ook niet meer. 

Hoog tijd om de boel eens grondig schoon te maken dus! Maar: hoe doe je dat effectief én zonder dat je raamdecoratie beschadigt of zijn kleur verliest? De meest waardevolle schoonmaaktips zetten we hieronder – per type raamdecoratie – voor je op een rij. 

Hoe maak ik (elektrische) rolgordijnen schoon? 

Stof verwijderen van rolgordijnen is een fluitje van een cent en zo gepiept. Al helemaal als je dit regelmatig – zo’n één keer per maand – bijhoudt. 

PVC-rolgordijnen afstoffen 

Heb je een rolgordijn van PVC of een ander makkelijk afneembaar materiaal? Rol de rolgordijnen dan helemaal naar beneden, pak een plumeau of droge microvezeldoek en stof de voor- en achterkant van het rolgordijn van boven naar beneden af.  

Rolgordijnen van katoen of linnen afstoffen 

Bij een rolgordijn die gemaakt is van een zachte stof, zoals katoen of linnen, is het aan te raden de stofzuiger erbij te pakken voor het verwijderen van stof en vuil. Rol het gordijn helemaal naar beneden, gebruik het zachte opzetstuk van je stofzuiger, zorg ervoor dat hij op een lage stand staat en zuig voorzichtig van boven naar beneden.  

Vlekken verwijderen van rolgordijnen 

Vlekken kun je verwijderen door met een licht vochtige doek of spons voorzichtig te deppen. Boen of wrijf niet te hard, maak het rolgordijn niet al te nat en gebruik geen vlekverwijderaar. Dit kan het rolgordijn namelijk beschadigen en/of de kleur aantasten. 

Hoe maak ik (elektrische) jaloezieën schoon? 

Of je nu aluminium jaloezieën hebt of jaloezieën van hout: het schoonmaken ervan doe je op dezelfde manier. Hoewel het reinigen van dit type raamdecoratie zo gedaan is, dien je er wel op regelmatige basis tijd voor vrij te maken. Jaloezieën verzamelen namelijk veel stof en vuil. 

Jaloezieën afstoffen 

Sluit de latjes en pak een plumeau, niet-statische droge doek of een stofzuiger met een kleine, zachte, schone borstelkop. Verwijder het stof nu door te vegen of zuigen; van boven naar beneden en van links naar rechts. Heb je alle latjes gehad? Dan kantel je de latjes de andere kant op en herhaal je het proces.  

Jaloezieën afnemen met doek 

Wil je je jaloezieën een echt grote opfrisbeurt geven? Veeg dan ieder latje schoon met een rubberen spons. Goed om te weten is dat houten jaloezieën niet tegen vocht of schoonmaakmiddelen kunnen. Hierdoor kunnen ze gaan buigen of zelfs breken. Zijn jouw jaloezieën van hout, dan dien je vocht en schoonmaakmiddelen dus absoluut te vermijden. 

Hoe maak ik (elektrische) plisségordijnen schoon? 

Plisségordijnen kunnen door hun unieke honingraatstructuur dan wel isoleren als de beste, die structuur zorgt er tegelijkertijd voor dat dit gordijn veel stof vangt. Een regelmatige, korte reinigingsbeurt is dus wel nodig. 

Plisségordijnen afstoffen 

Stof verwijder je eenvoudig door in de cellen te blazen of door hier een stofzuiger op te zetten. Gebruik een kleine, zachte borstelkop, zet de stofzuiger op een lage stand en zuig voorzichtig van boven naar beneden.  

Vlekken verwijderen van plisségordijnen 

Je plisségordijn reinigen met schoonmaakmiddelen en veel water is niet aan te raden. Wat je wel kunt doen om je plisségordijn er weer vlekvrij bij te laten hangen? Heel voorzichtig deppen op de stof met een doek die lichtvochtig/bijna droog is. Vermijd wrijven; dat maakt de vlek mogelijk erger. 

Hoe maak ik (elektrische) vouwgordijnen schoon?  

Je (elektrische) vouwgordijnen er fris laten bijhangen is supergemakkelijk. Het schoonmaken is zo gebeurd. 

Vouwgordijnen afstoffen 

Stof verwijderen van je vouwgordijn doe je met een plumeau, een niet-statische, droge doek of met het kleine, zachte opzetstuk van je stofzuiger. Veeg of zuig van boven naar beneden en zet je stofzuiger op de laagste stand. 

Vlekken verwijderen uit vouwgordijnen 

Naast stof ook vlekken verwijderen uit je vouwgordijn? Een vouwgordijn kan gewoon in de wasmachine! 

Haal het stof eenvoudig los van de bovenbak, verwijder de dwarslatjes uit het stof en maak de koorden los. Was je vouwgordijn vervolgens op 30 graden, stel het laagste aantal toeren in en stel het programma zo in, dat hij niet centrifugeert. Om te voorkomen dat je gordijn verkleurt, raden we aan geen wasmiddel of -verzachter te gebruiken. 

Je raamdecoratie bedienen met één druk op de knop? 

Is je raamdecoratie zo verouderd en verkleurd dat je toe bent aan nieuwe raamdecoratie? Of heb je handbediende raamdecoratie en profiteer je graag van nóg meer gebruiksgemak? Elektrische raamdecoratie met een Somfy-motor bedien je met een afstandsbediening, wandschakelaar of een app op je telefoon. Gewoon vanuit je luie stoel dus!   

 

Ga naar een dealer bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.  

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive