Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Ramen isoleren: waarom zonwering supereffectief is

Je ramen isoleren om ’s zomers én ’s winters energie te besparen? Een populaire en effectieve manier om dat te doen is met zonwering.

Je ramen isoleren om ’s zomers én ’s winters energie te besparen? Een populaire en effectieve manier om dat te doen is met zonwering. Waarom zonwering goed werkt als raamisolatie én wat hierin investeren je oplevert ontdek je in dit blog.

Bij een zacht lentezonnetje of een aangename herfsttemperatuur merk je het nog niet zo. Maar stijgt het kwik tot ver boven de 20 graden of laat de vorst van zich zien, dan wordt het een ander verhaal.

’s Zomers waan je je binnenshuis al snel in een sauna, waardoor je airco of ventilator overuren draait. En ’s winters moet je verwarming hard zijn best doen om te voorkomen dat jij al klappertandend door het huis loopt. En pijnlijk maar waar: dat is te zien op je energierekening. Al helemaal als je ramen hebt van enkel glas.

Niet gek dus dat jij op zoek bent naar manieren om je ramen te isoleren. Zonwering is hier een bewezen effectieve en populaire manier voor en wij geven je daar graag 5 redenen van.

1. Zon wordt al geweerd vóór aanraking met raam

Je hebt de optie te kiezen voor zonwering die aan de buitenkant van je raam hangt en de zon wordt daarbij letterlijk aan de andere kant van het glas gehouden. Je kunt je voorstellen: de temperatuur binnenshuis blijft hierdoor ’s zomers heerlijk laag. De zon krijgt het immers niet eens voor elkaar het glasoppervlak te bereiken en om op die manier een weg naar binnen te dringen.

Bij raamisolatie als tochtstrips of isolatiefolie is dit bijvoorbeeld een ander verhaal. Isolatiefolie hangt altijd aan de binnenkant van je raam en tochtstrips doe je tussen de kieren. Je raam warmt hierdoor alsnog makkelijk op en daarmee stijgt de temperatuur binnenshuis relatief snel.

2. Zonwering gaat óók inkijk tegen

Niet alleen de zon krijgt geen kans naar binnen te dringen. Ook nieuwsgierige blikken van voorbijgangers houd je met zonwering tegen. En daarmee sla je dus direct meerdere vliegen in één klap. Met andere soorten raamisolatie – zoals raamfolie of tochtstrips – profiteer je logischerwijs niet van dit voordeel.

3. Zonwering is relatief goedkope raamisolatie

Wil je je ramen isoleren tegen kou of warmte en tegelijkertijd je privacy waarborgen, dan is zonwering een relatief goedkope optie. Je zou bijvoorbeeld ook een extra laag glas in je raam kunnen laten plaatsen of een extra raam – een zogenoemd voorzetraam – kunnen laten monteren. Maar daar leg je helaas vaak best een smak geld voor neer.

En hoewel je met een tochtstrip of isolatiefolie meestal wél goedkoper uit bent dan met zonwering, heb je daar dan weer te dealen met pottenkijkers die zonder moeite een blik kunnen werpen in je woning.

4. Je bespaart altijd optimaal: aanpasbaar aan het weer

Ramen isoleren tegen warmte in de zomer? Of juist iedere warme zonnestraal binnenhouden in de winter? Doordat je zonwering zo gemakkelijk opent en sluit en continu aanpast aan de huidige weersomstandigheden, pluk je hier het hele jaar door de vruchten van. En deze vorm van ramen isoleren laat jou dan ook in elk seizoen profiteren van een lagere energierekening.

Dit voordeel wordt nog eens extra versterkt als je elektrische zonwering hebt met klimaatsensoren. Klimaatsensoren detecteren de hoeveelheid zonlicht en/of schommelingen in de temperatuur, waarna jouw zonwering uit zichzelf opent of sluit. Ook als je niet thuis bent!

5. Zonwering beschermt je meubels tegen verkleuring

Een leuk bijkomend voordeel van zonwering is dat ook je meubels worden beschermd. Door te veel uv-straling in huis kan stof of ander materiaal namelijk verkleuren. Laat je je zonwering op zonnige dagen zakken, dan ga je die verkleuring dus zo veel mogelijk tegen.  

Ramen isoleren tegen kou of warmte: maximaal besparen?

Het moge duidelijk zijn: dat veel mensen hun ramen isoleren met zonwering is niet zonder reden. En het goede nieuws is: ook jij kunt al supersnel profiteren van die voordelen! Ga vandaag nog naar een Somfy-dealer bij jou in de buurt en ontdek welke elektrische zonwering aan jouw wensen en eisen voldoet.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive