Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Ramen verduisteren: de beste opties op een rij

Je ramen verduisteren, zodat je straks kunt genieten van een heerlijke nachtrust? De meest effectieve en populaire opties voor raamverduistering vind je in dit blog!

Zo’n irriterende lichtstraal die zich langs de kieren van je jaloezieën weet te wringen. Of een slaapkamer die in zomer al om 6 uur ‘s ochtends volledig verlicht is. Écht goed slapen als je geen verduisterende raambekleding hebt is voor velen knap lastig. Hoog tijd om daar iets aan te doen dus! Ontdek de 5 populairste opties voor raamverduistering in dit blog en laat je inspireren.

1. Rolluiken: volledige verduistering ramen

Gaat het om je ramen verduisteren, dan slagen rolluiken daar met vlag en wimpel voor. Deze in elkaar geschoven stalen lamellen die je aan de buitenkant van je raam bevestigt laten geen enkele lichtstraal binnen. Bovendien een voordeel is dat rolluiken – naast licht – ook geluid, inbrekers en zomerse hitte buiten de deur houden!

2. Verduisterend klassiek gordijn: elegant én praktisch

Rolluiken zijn dan wel supergoed in het verduisteren van je huis, op het vlak van elegantie gooien ze niet per se hoge ogen. Een klassiek gordijn daarentegen, doet dat wel. Zo’n grote lap stof, zoals je het gordijn oorspronkelijk kent, geeft je slaapkamer een knus en warm uiterlijk. Goed om te weten is dat veel klassieke gordijnen een lichtdoorlatende stof hebben. Wil je je ramen dus verduisteren, dan kun je:

  • Je klassieke gordijn laten voeren. Dit betekent dat je een tweede laag gordijnstof met een speciale lichtwerende coating aan je gordijn laat vastmaken.
  • Óf gaan voor een verduisterende gordijnstof. Sommige stoffen zijn sowieso al verduisterend en deze hoef je dus niet achteraf nog te voeren.

3. Plisségordijnen: ramen verduisteren én energie besparen

Ga je je ramen verduisteren, dan isoleer je je huis in alle gevallen ook direct beter. Een dikkere stof houdt immers automatisch extra warmte of kou tegen. Met plisségordijnen ga je echter nog eens een stapje verder. Naast dat dit type raamdecoratie – mits je kiest voor een verduisterende stof – daglicht weert, staan ze ook bekend om hun supergoede isolerende werking. Hierdoor bespaar je energie en geniet je altijd van een aangenaam klimaat in je slaapkamer.

Aan te raden is wél om te kiezen voor een op maat gemaakt plisségordijn. Sluit hij namelijk niet perfect aan op je raam of kozijn, dan kun je nog wel eens geplaagd worden door lichtstralen die via de zijkanten naar binnendringen.

4. Rolgordijnen met zijgeleiding: relatief goedkoop

Ben je op zoek naar een relatief goedkope optie voor verduistering van je ramen, dan kun je je oog waarschijnlijk het best laten vallen op verduisterende rolgordijnen met zijgeleiding. In de meeste gevallen zijn rolgordijnen goedkoper dan klassieke gordijnen, rolluiken of plisségordijnen.

Let er dus wel op dat je een verduisterende gordijnstof kiest én dat je hem monteert met zijgeleiding. Zijgeleiding houdt je rolgordijn aan de zijkanten op zijn plek. En je gordijn zit dan dus niet alleen aan de bovenkant vast. Dit zorgt ervoor dat je geen tot nauwelijks last hebt van lichtkieren.

5. Ronde of schuine ramen verduisteren met plisségordijnen

Wil je een schuin of rond raam verduisteren, dan sta je voor een flinke uitdaging. En de opties voor raambekleding zijn dan ineens een stuk beperkter. Waar je verstandig aan doet? Vaak wordt er bij ronde of schuine ramen verduisteren gekozen voor shutters of plisségordijnen. Deze kun je namelijk volledig op maat laten maken én je kunt kiezen voor verduisterend materiaal.

Raamverduistering slaapkamer met één druk op de knop?

Wist je dat je ramen verduisteren nóg makkelijker kan? Heeft jouw raambekleding een Somfy-motor, dan bedien je deze met één druk op de knop. Gewoon vanuit je bed óf als je je ergens anders in het huis bevindt. Ga naar een Somfy-dealer bij jou in de buurt en laat je informeren over raamverduistering in de slaapkamer.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive