Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Slimme oplossingen voor veilige donkere dagen en nachten

De dagen worden donkerder, de temperatuur daalt en de winter staat nu echt voor de deur. In deze tijd van het jaar blijven we liever binnen, buiten is het echt te koud.

somfy-house-outdoor-lighting

Maar als wij meer tijd binnen op de bank doorbrengen, kan dat het leven van inbrekers makkelijker maken. Als het 's avonds vroeger donker wordt en er minder mensen buiten zijn in woonwijken, hebben ze veel vaker de gelegenheid om dingen te stelen die niet van hen zijn.

Gelukkig zijn er allerlei verschillende manieren om jouw huis en je eigendommen te beschermen. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is jouw huis een beetje slimmer maken. We hebben hiervoor een aantal tips op een rijtje gezet.

Help criminaliteit voorkomen door je huis slimmer te maken

Slimme technologie wordt steeds populairder in huis en daar zijn veel goede redenen voor. Want die technologie kan niet alleen jouw dagelijks leven comfortabeler en gemakkelijker maken, je kunt het ook heel goed gebruiken om mogelijke indringers af te schrikken.

Een smart home systeem met verschillende aangesloten apparaten kan worden ingezet om de indruk te wekken dat er iemand aanwezig is. Gemotoriseerde zonwering of rolluiken en slimme verlichting kunnen bijvoorbeeld worden geprogrammeerd om op specifieke tijden te worden geactiveerd, en je kunt een rolgordijn instellen om dicht te gaan op het moment dat in verschillende kamers verschillende lichten aangaan. Hierdoor lijkt het alsof er iemand thuis is, en dit kan indringers afschrikken.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een smart home alarm op te nemen in jouw smart home setup. Als de sensor van het alarm tekenen van een inbraakpoging opvangt, gaat het licht aan, klinkt er een alarm en gaan je jaloezieën of rolluiken allemaal tegelijk open. Hierdoor worden indringers gealarmeerd, en zullen ze er snel vandoor gaan. En met een beveiligingscamera kun je precies zien wat er gebeurt in en rondom jouw huis, of je nu thuis bent of niet.

Maak buitenruimtes slim en veilig

Maar vergeet niet dat je niet alleen binnenshuis kunt laten lijken alsof er iemand thuis is of een afschrikmiddel kunt creëren. Er zijn vaak ook andere geschikte plekken in en rond je tuin die inbrekers kunnen aantrekken. Je hebt bijvoorbeeld een barbecue op je terras of mooi buitenmeubilair, of misschien kinderspeelgoed of buitenspeakers. Er kunnen ook auto's, fietsen, fatbikes of andere dingen op je oprit staan die een dief de moeite waard vindt om te stelen.

Naast het installeren van een buitencamera - of misschien zelfs meerdere om alle hoeken van jouw huis in de gaten te kunnen houden- kun je ook je verlichting gebruiken om indringers af te schrikken. Je kunt bijvoorbeeld jouw bestaande buitenverlichting aansluiten op beveiligingscamera's, waardoor de lampen automatisch aangaan als ze beweging detecteren. Door een slimme scène te programmeren met een apparaat zoals de TaHoma switch van Somfy, kun je een strategisch geplaatste bewegingssensor zo instellen dat de verlichting in je tuin, rond je oprit en op je terras aangaat, terwijl tegelijkertijd bepaalde binnenverlichting aangaat en een paar rolgordijnen opengaan. Het ziet er dan uit alsof er iemand wakker is geworden en uit bed is gekomen om te kijken wat er aan de hand is.

Het maakt niet uit of er iemand thuis is of niet: zo'n slimme scène kan op elk moment worden geactiveerd, zelfs als je op vakantie bent of een weekendje weg. Stel in dat alles na ongeveer 20 minuten weer teruggaat naar de normale instellingen. Zo help je de veiligheid van jouw buurt aanzienlijk verbeteren, wat iedereen ten goede komt.

Vergeet niet je buren altijd op de hoogte te houden

Afhankelijk van waar je woont, heb je waarschijnlijk buren dichtbij wonen. Het is bewezen dat samen optrekken als buurt een echte veiligheidsboost kan geven. Door jouw ogen en oren open te houden voor wat er in de omgeving gebeurt, kan een inbraakpoging sneller worden ontdekt en misschien zelfs helemaal worden voorkomen.

Als je van plan bent om weg te gaan, laat het je buren dan weten zodat ze actie kunnen ondernemen als ze iets verdachts zien. Met een beetje geluk hoeven ze helemaal niets te doen, vooral als je een slim huis hebt dat automatisch preventieve maatregelen neemt als iemand iets probeert wat niet mag. Maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen, toch?

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive