Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Slimme rolluiken bieden je huis zowel schaduw als veiligheid

Je wist misschien al dat je met jaloezieën en rolluiken jouw leven thuis comfortabeler kan maken, maar wist je ook al dat ze de beveiliging van je huis kunnen verbeteren?

somfy-home-night-dark-terrace-roller-shutters-lights

In dit blogartikel bekijken we hoe je met slimme rolluiken jouw woning extra kunt beschermen.

De belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen om te investeren in jaloezieën en rolluiken is om een comfortabelere woonomgeving te creëren. Zonwering houdt je huis altijd een beetje koeler, welke zonweringoplossing je ook kiest. Er zitten verschillende voordelen aan.

Een van deze voordelen is dat als je thuiskomt van je werk in een lekker koel huis, je de airconditioning niet hoeft aan te zetten om de temperatuur binnenshuis naar een comfortabel niveau te brengen. Dat betekent dat je kunt besparen op energiekosten, zodat je je zuurverdiende geld aan andere dingen kunt besteden. Bovendien is het goed voor het milieu, en daar kunnen we allemaal van profiteren.

Een ander voordeel is dat je met jaloezieën en rolluiken kunt voorkomen dat jouw meubels verschieten door blootstelling aan de zon, doordat ze het zonlicht tegenhouden dat door je ramen naar binnen stroomt. Of je nu kiest voor terraszonwering, rolgordijnen, verticale screens, jaloezieën, raamdecoratie of gordijnen, al deze zonweringoplossingen kunnen worden gebruikt om je comfort binnenshuis te verbeteren, vooral als het slimme of geautomatiseerde systemen zijn die reageren op buitenomstandigheden en automatisch openen of sluiten. Investeren in elektrische zonwering is de moeite waard omdat ze alles voor je regelen terwijl jij aan het werk bent, op een terrasje zit of van je vakantie aan het genieten bent.

Slimme rolluiken kunnen jouw huis overdag koel houden

Een type zonwering dat meer voordelen biedt dan alleen het blokkeren van de zon, zijn rolluiken. Deze komen veel voor in landen zoals Duitsland, Frankrijk, de zuidelijk Europese landen maar ook in ons land omdat ze zonlicht goed buiten houden zodat huizen koel blijven, vooral tijdens de hete zomermaanden. Deze rolluiken kunnen eenvoudig worden geactiveerd door middel van een zonnesensor of zelfs een temperatuursensor.

Rolluiken bestaan uit meerdere lamellen, vaak van metaal of aluminium, die om een as worden opgerold. Deze systemen worden vaak geplaatst aan de gevel of aan het raamkzijn van een woning, maar er zijn ook inbouw oplossingen beschikbaar als je rolluiken aan jouw huis wilt toevoegen.

Als je het rolluik iets naar beneden stuurt, ontstaat er een kier ruimte tussen de lamellen (de zogenaamde “ventilatiestand”) zodat er wat licht kan binnenvallen. Als daarbij ook de ramen geopend zijn zal er tevens frisse lucht kunnen instromen in je kamer. Je kunt er ook voor kiezen om al het daglicht buiten te sluiten, wat vooral 's nachts de voorkeur kan hebben. Op die manier kun je voorkomen dat je ruw uit je schoonheidsslaap wordt gewekt door de vroege ochtendzon.

Rolluiken zorgen ervoor dat je huis 's nachts veilig is

Rolluiken zijn dus heel geschikt om je huis 's nachts te verduisteren. Een ander groot voordeel van rolluiken is dat ze kunnen dienen als inbraakbeveiliging. Als je gemotoriseerde rolluiken in je huis hebt geïnstalleerd, kun je ze zo programmeren dat ze automatisch sluiten bij zonsondergang of op een vooraf ingesteld tijdstip in de avond.

Als de rolluiken naar beneden zijn, beschermt dit je huis tegen inbraak doordat potentiële indringers worden ontmoedigd om het gebouw binnen te komen: iedereen die probeert binnen te komen, komt moeilijk langs de metalen lamellen.

Een ander voordeel van elektrische rolluiken is dat je ze automatisch kunt laten werken als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Dat geeft je een stukje extra gemoedsrust, omdat je weet dat jouw huis veilig is. Zo kun je net even wat meer ontspannen genieten van jouw vakantie.

Hoe kun je elektrische rolluiken gebruiken in je slimme huis?

Het voordeel van het integreren van elektrische of gemotoriseerde rolluiken in een smart home systeem is dat je jouw huis een extra beveiligingsboost geeft. Maar als indringers zien dat jouw huis rolluiken heeft, kunnen ze misschien besluiten om te kijken of er iets te stelen valt in je tuin, schuur of garage.

Met een slim huis en goed gekozen apparatuur kun je ze afschrikken voordat ze de kans krijgen om iets te proberen. Een slimme buitencamera kan beweging detecteren en met behulp van een ingebouwde bewegingssensor ervoor zorgen dat je buitenverlichting op het juiste moment aangaat. Je kunt daarbij ook een slimme scène instellen zodat de verlichting boven op hetzelfde moment aangaat. Zo lijkt het alsof er iemand wakker is geworden die komt kijken wat er aan de hand is.

Slimme huizen en elektrische jaloezieën en rolluiken bieden allerlei voordelen. Als je interesse hebt om jouw huis ook een stukje slimmer te maken, kijk dan eens naar de TaHoma switch van Somfy. Als je alle verschillende mogelijkheden ziet, wil je nooit meer zonder.

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive