Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Smart Home staat steeds vaker centraal in tv-woonprogramma’s

Veel mensen worstelen met de kleur en inrichting van hun huis. Daar spelen allerlei populaire nationale en internationale tv-programma’s handig op in. Meer comfort en gemak passen hierbij.

Maar een opvallende constatering, is dat ook Smart Home-producten steeds vaker een riante rol spelen in dit soort programma’s. Wat is de reden van de populariteit en welke slimme producten vallen dan voornamelijk in de smaak?

De kracht van woonprogramma’s: meeleven met de deelnemers

Dat woonprogramma’s na jarenlang op de buis nog steeds zo goed bekeken worden, is omdat je als kijker meeleeft met de deelnemers.

Door het enorme aanbod en smaakverschil zien we dat gefilmde koppels op een zeker moment een soort compromis voor hun inrichting hebben gesloten. De kijkers herkennen zich in deze situatie en vinden het allemaal prachtig.

De deelnemers gaan aan de slag met hun 'moodboard' en bezoeken de showroom van de sponsor. Hierna komt de stylist erbij die de mooie taak heeft alle elementen tot een mooi sfeervol geheel samen te smeden volgens de laatste trends. Zowat elk onderdeel in huis, van trap tot keuken en van kunstwerk tot raambekleding wordt aangepakt.

 

De focus ligt op extra comfort: de reden van de populariteit van slimme producten

Opvallend bij woonprogramma’s, is dat de focus bij de metamorfoses bijna altijd ligt op het vergroten van het wooncomfort.

Na de metamorfose, het leukste onderdeel van het programma, loopt de presentator nog even langs alle onderdelen in huis die zijn aangepakt. Het inbrengen van meer balans in kleur, sfeer door styling en comfort hebben de woning nu omgetoverd tot een waar paleisje.

En dat is precies waar slimme producten om de hoek komen kijken. Comfort is namelijk niet alleen die heerlijke lounge-bank Het strekt zich ook uit naar het automatiseren van dagelijkse handelingen. Comfort is een belangrijk thema in woonprogramma’s en dat is dus de reden dat slimme producten hier steeds vaker in te zien zijn. 

Smart home, jouw slimme huis: wat wordt hier precies mee bedoeld?

Iets wat je bijvoorbeeld regelmatig terugziet in woonprogramma’s: het slimme huis zoals met de TaHoma box van Somfy. Wat wordt hier precies mee bedoeld?

In feite is de TaHoma een soort afstandsbediening in de vorm van een kastje die signalen ontvangt en stuurt. Net als de router voor jouw wifi slaat de TaHoma box de brug tussen verschillende producten in jouw huis en de app op jouw telefoon.

Dit maakt het mogelijk om producten zoals elektrische raamdecoratie, gordijnen, buitenzonwering en de garagedeur met Somfy motor, op afstand te bedienen. Maar ook kun je je verlichting voorzien van een ontvanger zodat je die eenvoudig in- en uitschakelt.

Je kunt aan TaHoma nog veel meer toevoegen zoals Somfy weersensoren voor je zonwering, meer veiligheid door binnen- en buitencamera's, rookmelders en bewegingsmelders. Somfy TaHoma werkt ook samen met een aantal bekende partnerproducten om daarmee ook andere apparatuur in huis te kunnen bedienen, monitoren en instellen vanuit een simpele app.

Dat jouw wooncomfort hiermee wordt vergroot, dat kun je dus wel zeggen. Niet gek dat woonprogramma’s dit meenemen in de metamorfoses dus!

Wat maakt 'slim' nu echt slim?

Het bedienen op afstand van bijvoorbeeld een zonwering of rolluik met een enkele afstandsbediening is een slimme keuze, dat zeker! Maar wat we bedoelen met 'slim' is - als we het hebben over smart homes - toch echt meer dan dat alleen. 

Slim betekent dat jouw (dagelijkse) handelingen in je woning worden overgenomen door een stukje onafhankelijke automatisering. Dit kan op basis van tijdsinstellingen (bijvoorbeeld: iedere dag op een bepaald tijdstip of iedere week op een bepaalde dag). Maar ook met een afstandsbediening of bediening via de Tahoma-app.

Soms gaan ze in woonprogramma’s nog eens een stapje verder en voorzien ze de elektrische zonwering van Somfy weersensoren zoals de Sunis zonsensor of Eolis windsensor. Deze sensoren houden het weer in de gaten. Bij zonlichtmeting gaat je zonwering automatisch omlaag en bij schemering of bewolking weer omhoog na enige tijd. Dat zorgt voor nóg meer comfort en gemak. Stel bijvoorbeeld dat de wind op een zomerse dag plots toeneemt en het terrasscherm nog openstaat? de wind zou het schermdoek kunnen beschadigen of nog erger. De Somfy windsensor trekt het scherm dan altijd veilig en op tijd naar binnen.

 

Slimme kers op de taart: het instellen van scènes

Om nog meer wooncomfort te ervaren, kan een deelnemer van zo’n woonprogramma ervoor kiezen scenes in te stellen. Een scene kan een soort tijdsinstelling zijn, maar gaat eigenlijk nog veel verder dan dat. Het is een totaal aan handelingen die plaatsvinden aan de hand van één gebeurtenis. We proberen dit uit te leggen aan de hand van een 2-tal voorbeelden.

Scene 1:  het is nacht, jij en je gezin liggen heerlijk te slapen. Plots gaat het rookalarm in de keuken af en tegelijkertijd ontvang je een alarmmelding op je telefoon die verteld wat er aan de hand is en waar. Vervolgens gaat de verlichting aan en openen de rolluiken zich voor een optimale en veilige doorgang naar buiten.

Scene 2: jullie zijn niet thuis en een inbreker poogt jouw woning binnen te komen. De bewegingssensor of inbraakmelders kunnen dan een serie acties in gang zetten via TaHoma. Denk dan aan de tuinverlichting die aangaat, de sirene die een luid signaal laat horen en de buitencamera die direct een snap video maakt en deze direct doorstuurt naar jouw telefoon via de cloud. Jij kan zien wat er aan de hand is en je kunt actie ondernemen. In veel gevallen zal die nare inbreker al de benen hebben genomen.

Dit zijn dus maar enkele simpele voorbeelden die best nogal ingrijpend zijn. Maar simpelere scènes zijn ook denkbaar zoals een scène wanneer je thuiskomt van werk of weggaat van huis. Bij vertrek stuur je de rolluiken omlaag, zet je de verlichting uit, beveiliging aan, garagedeur open en dicht. Dit is naar wens in te stellen, alles vanuit 1 zelf ingestelde scène.

Interesse gewekt?

Net als bij het inrichten van je eerste woning, je begint vaak vanaf de basis en zul je niet alles tegelijk aanpakken. Dat is ook een beetje met een smart home, je begint bijvoorbeeld met de TaHoma in combinatie met je elektrische zonwering. Later bouw je dit uit met je terrasverlichting en beveiligingsproducten of wat en hoe je maar wilt en koppelbaar is met TaHoma.

Wil je meer weten en zien? Bij een Somfy dealer in jouw regio kun je uitstekend terecht voor een demonstratie van de meeste producten zoals hierboven vermeld. Voor een aantal losse smart home componenten kun je ook prima terecht in de Somfy shop

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive