Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Zó meet je jaloezieën op

Je bent eruit! Jij hebt besloten je raam te verrijken met jaloezieën.

Eenmaal aangekomen in de (digitale) winkel sta je echter met je handen in het haar. Want: welke maat heb je eigenlijk precies nodig? Wat is de juiste manier om jaloezieën op te meten? Het antwoord krijg je in dit blog!

De voorbereiding: dit heb je nodig 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel daarom – vóórdat je op die huishoudladder klimt en verder leest – alvast de volgende materialen: 

  • Een meetlint. Dit spreekt natuurlijk voor zich.  
  • Een waterpas. Zo weet je zeker dat je je meetlicht rechthoudt. 
  • Pen en papier. Om de gemeten maten direct te kunnen noteren. Kan ook lekker modern in de notities van je smartphone natuurlijk. 

Belangrijke afweging: monteer je ze in de dag of op de dag? 

Heb je alle benodigde materialen verzameld? Dan is de volgende stap om – mocht je dat nog niet gedaan hebben - te bepalen of je je jaloezieën in je kozijn wil monteren op erop. De verschillen: 

1. Jaloezieën in het kozijn 

Monteer je jaloezieën in de dag, dan plaats je ze dus tussen het kozijn of twee muren in. De jaloezieën steken in dit geval dus niet uit langs je muur, maar ze hangen echt in je kozijn. Gebruikelijk is om de jaloezieën vast te maken aan de bovenkant/het plafond van het kozijn.  

Waar je ramen met deze vorm van montage enerzijds ruimtelijk en strak ogen, laat het anderzijds meer licht door dan jaloezieën die je op je kozijn monteert. Kieren aan de zijkanten van je jaloezieën voorkom je namelijk niet. 

2. Jaloezieën op het kozijn 

Je raadt het al: jaloezieën op de dag monteer je dus vóór je kozijn. Je maakt ze vast aan de muur voor het raam. 

Het hele kozijn wordt afgesloten en licht waant daardoor maar lastig een weg naar binnen. Jaloezieën op het kozijn monteren is een goede keuze als je je raam groter wil laten ogen of als je raam uitstekende onderdelen heeft. 

 

In 2 stappen de juiste afmetingen bepalen

Heb je voor jezelf helder hoe je de jaloezieën wilt monteren? Dan is het tijd om je meetlint erbij te pakken! Jaloezieën opmeten doe je eenvoudig in 2 stappen. De precieze meetwijze hangt af van de manier waarop je je jaloezieën bevestigt. 

Stappenplan opmeten jaloezieën in de dag 

 

1. De breedte opmeten 

Meet de afstand vanaf de linkerkant van het kozijn tot aan de rechterkant van het kozijn. Van muur tot muur dus. Herhaal dit twee keer – op andere hoogtes – en maak gebruik van een waterpas. Zo voorkom je onnauwkeurigheden. 

Neem de kortst gemeten afstand en trek hier 1 centimeter vanaf. Op deze manier weet je zeker dat de jaloezieën van boven tot onder passen en dat je ze soepel omhoog en omlaag kunt bewegen. 

 

2. De hoogte opmeten 

Meet nu de afstand tussen de bovenkant van het kozijn en de vensterbank of de vloer. Ook dit doe je op drie plaatsen. 

Loopt je kozijn tot aan de vensterbank? Trek dan 1 centimeter af van de kortst gemeten hoogtemaat. Wil je je jaloezieën helemaal tot aan de vloer laten hangen? Trek dan 1,5 centimeter af van de kortst gemeten maat. 

 

Stappenplan opmeten jaloezieën op de dag 

 

1. De breedte opmeten 

Bepaal tot hoever je de jaloezieën wilt laten doorlopen aan beide kanten van je kozijn en meet de afstand daartussen. Doe dit op drie hoogtes en noteer de langst gemeten breedtemaat. 

 

2. De hoogte opmeten

Meet nu de hoogte van je kozijn op drie plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je genoeg ruimte hebt voor het montagesysteem, is het raadzaam te beginnen met meten vanaf minimaal 10 centimeter boven je kozijn. 

Neem de kortst gemeten hoogtemaat en trek hier – als je je jaloezieën laat doorlopen tot aan je kozijn – 1 centimeter vanaf. Laat je je jaloezieën doorlopen tot aan de vloer, dan trek je 1,5 centimeter af van je kortst gemeten maat.  

 

Jouw nieuwe jaloezieën op afstand bedienen?

Het stappenplan gevolgd? Dan staat niets je meer in de weg je nieuwe jaloezieën te bestellen!  

Nog één waardevolle tip hierbij: veel mensen kiezen voor elektrische jaloezieën met een motor. Deze bedien je op afstand; met één druk op de knop of zelfs met je stem. Dat laat jou profiteren van optimaal gemak! Ontdek jouw opties voor elektrische jaloezieën. 

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive