Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Zonwering tegen hittegolf: zo houd je jouw woning koel

Je hoofd én woning koel houden tijdens een hittegolf, zonder dat je energieslurpende airco of ventilator overuren hoeft te draaien?

Met de juiste zonwering houd je hitte buiten en geniet jij van een aangename zomer. Welke 5 soorten zonwering hiervoor het meest geschikt zijn ontdek je in dit blog!

Zweet op je voorhoofd, geen puf om iets te ondernemen en zorgen om je huisdier: een beetje zon is fijn. Maar stijgt het kwik langdurig tot boven de 25 graden, dan wordt het een ander verhaal. Waar het in je tuin al bijna niet uit te houden is, is het in je woning vaak niet veel beter. Ook binnenshuis ga je heel wat plakdagen en -nachten tegemoet.  

Gelukkig weet jij dat dit anders kan. Jij vond het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen en om op zoek te gaan naar de beste zonwering tegen een hittegolf. En het antwoord daarop, dat geven wij je graag!

 5 soorten zonwering om jouw woning koel te houden

 

1. Rolluiken: volledig afsluitbaar en zonwerend  

Gaat het om het weren van zon en hitte, dan slagen rolluiken hier absoluut in. Rolluiken –  metalen, aluminium, kunststof of stalen lamellen die zich oprollen rondom een buis en die zich aan de buitenkant van je huis bevinden – zijn volledig afsluitbaar. Zonlicht heeft hierdoor geen mogelijkheid om naar binnen te dringen. Wel goed om rekening mee te houden:  

Rolluiken zijn geschikt voor in je hele huis, maar zijn vooral ideaal voor de slaapkamer. Rolluiken zorgen namelijk niet alleen voor een koel huis, maar ook voor volledige duisternis.  

2. Screens: zonwerend, maar niet verduisterend  

Raamzonwering die wél enig licht doorlaat en die er tóch in slaagt de zon te weren: een screen. Dit is een soort flexibel doek dat je aan de buitenkant van je raam monteert en dat naar boven en beneden beweegt. Goed om te weten over screens:  

Een screen is iets minder goed in het weren van de zon dan een rolluik. Desalniettemin blijft je woning ook met dit type raambekleding superkoel.  

Een groot voordeel van een screen is dat het zicht van buitenaf naar binnen ontnomen wordt, terwijl je van binnen wel gewoon naar buiten kunt kijken.  

3. Jaloezieën: eenvoudig spelen met lichtinval  

De derde optie als het gaat om het weren van zonlicht: jaloezieën. Fijn aan jaloezieën is dat je de latjes supergemakkelijk kantelt. Hierdoor zorg je altijd voor enige mate van lichtinval binnenshuis, terwijl je de hitte wél zo veel mogelijk buiten de deur houdt. Aanvullende informatie over jaloezieën:  

Jaloezieën kun je zowel aan de binnenkant van je raam te monteren als aan de buitenkant. Buitenjaloezieën zijn meestal van metaal en deze weren de zon het beste. 

Vooral elektrische buitenjaloezieën zijn effectief als het gaat om het weren van zonlicht. Je kunt hier bijvoorbeeld sensoren in laten zetten, waardoor de latjes automatisch kantelen als er een sterke temperatuurverandering wordt gedetecteerd. 

4. Plisségordijn: sterk isolerende werking 

Een plisségordijn - een gordijn dat je aan de binnenkant van je raam monteert en dat zichzelf als het ware open- en dichtvouwt – staat bekend om zijn sterk isolerende werking. De speciale honingraatstructuur houdt warmte tegen als de beste. Niet gek dus dat dit type raambekleding een plek in deze lijst krijgt. Goed om te weten:  

Er bestaan verduisterende en niet-verduisterende plisségordijnen. En je gebruikt ze dus zowel voor je slaapkamer als voor je woonkamer.  

Door de isolerende werking profiteer je ook in de winter van voordelen. Warmte blijft binnenshuis, waardoor je energie bespaart.  

5. Buitenzonwering: een koele schaduwplek in je tuin  

Tot slot een goede optie om je woning koel te houden: zonwering voor in je tuin. Met bijvoorbeeld een zonnescherm, een terrasoverkapping of pergola creëer je een koele schaduwplek waar je kunt zitten én zorg je er tegelijkertijd voor dat zonlicht lastiger je woning bereikt. Enkele dingen om rekening mee te houden:  

Wil je een terrasoverkapping met een glazen dak, dan is het goed hierboven nog zonwering te plaatsen. Hoewel een glazen terrasoverkapping namelijk goed bestand is tegen regen en wind, dringt zonlicht hier - als je geen extra zonwering hebt - probleemloos doorheen.  

Vooral een elektrisch te bedienen pergola, terrasoverkapping of zonnescherm met knikarmen is effectief als het gaat om het weren van zon. Je bepaalt eenvoudig en snel hoeveel zonlicht er op je terras komt en op welke plek, waardoor jij niet steeds hoeft te verplaatsen.   

Jouw huis koel houden met één druk op de knop?  

Wist je dat zonwering die elektrisch is en die een zon- of temperatuursensor heeft automatisch opent en sluit als er een sterke temperatuurverandering wordt gedetecteerd? En dat je deze zonwering op afstand kunt bedienen, ook als je niet thuis bent? Dit maakt het nóg eenvoudiger om jouw woning koel te houden tijdens hete zomerse dagen! Ontdek hier meer over elektrische zonwering en hoe dit jouw huis op een aangename temperatuur houdt. 

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive