Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Gebruik slimme plisségordijnen om de warmte binnen te houden tijdens de winter

Ontdek hoe je plisségordijnen kunt gebruiken om warmteverlies tijdens de winter te voorkomen en daarmee te besparen op energiekosten in deze blog.

Niemand kon missen dat de winter is aangebroken en hier blijft. In sommige landen wordt dit duidelijk aangegeven door een wit sneeuwdek over huizen en daken, waardoor de omgeving afkoelt.

Een ander aspect dat de winter met zich meebrengt, is dat de temperatuur buitenshuis, maar ook binnenshuis, daalt. Helaas merkt ook jouw portemonnee dit.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die kunnen helpen om de kosten te verlagen!

De kou buiten houden en de warmte binnen houden

Een van de belangrijkste maatregelen die genomen kunnen worden, is tegelijkertijd ook de eenvoudigste. Deze maatregel is het afdichten van je ramen. Rondom de ramen zit een rubberen afdichting die is ontworpen om eventuele onregelmatigheden en kieren in de ramen af te dichten. Aangezien dit van rubber is gemaakt, betekent dit ook dat het na verloop van tijd uitdroogt en barst. Daarom moeten deze regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig worden vervangen.

Slimme plisségordijnen zijn een andere maatregel die kan helpen om de stookkosten te verlagen. Ramen in een huis worden tegenwoordig vaak groter, vooral in nieuw gebouwde huizen en appartementen. Dit betekent ook dat een groter deel niet op dezelfde manier is geïsoleerd als de andere muren. Traditionele bouwtechnieken kunnen eenvoudig worden beschreven als een buitenlaag in de vorm van hout of baksteen, waar een isolatielaag vervolgens de ruimte tussen de binnenmuren en de buitenmuren vult. Simpel gezegd kun je ramen ook tot op zekere hoogte isoleren, maar lang niet zo effectief als gewone muren.

Door gebruik te maken van plisségordijnen is het mogelijk om de behoefte aan verwarming te verminderen. In de winter worden de plisségordijnen naar beneden gedaan wanneer de kou het huis binnen wil komen. De karakteristieke luchtkanalen in plisségordijnen hebben een isolerend effect, en de kou wordt tegengehouden wanneer de gordijnen een extra barrière creëren tussen het raam en het huis.

Op dezelfde manier voorkomt het plisségordijn dat warmte via de ramen ontsnapt, wat betekent dat de warmte langer binnenshuis blijft. Dit betekent dan ook lagere stookkosten.

Niet alleen praktisch, maar ook esthetisch

Dat een plisségordijn praktische voordelen heeft, hebben we zojuist vastgesteld, maar ze kunnen ook een beetje esthetiek aan het huis toevoegen. Omdat zonwering een van de voordelen is, voorkomen ze dat zonlicht het huis binnenkomt. In de zomer betekent dit dat het huis niet te warm wordt en dat het meubilair niet vervaagt - maar alleen als elektrische zonwering wordt gekozen, die kan worden geprogrammeerd om automatisch te sluiten als een sensor een toenemende binnentemperatuur detecteert.

Maar een plisségordijn heeft ook een decoratieve functie. De lineaire structuur kan schaduwen creëren op een gezelligere manier dan bijvoorbeeld een gewoon rolgordijn kan doen. Er zijn ook plisségordijnen die kunnen worden aangepast om zowel aan de bovenkant als aan de onderkant licht binnen te laten - deze worden Top Down Bottom Up genoemd en dragen ook bij aan meer privacy indien gewenst.

Welk voordeel waardeer je het meest? Lees meer over elektrische gordijnen hier: https://www.somfy.nl/producten/gordijnen

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive