Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Voordelen van een smart home voor jouw gezin

Het aantal 'slimme huizen' worden elke dag groter naarmate meer en meer mensen de voordelen hiervan ontdekken voor je gezin en kinderen. Voor degenen onder u die deze stap nog niet hebben genomen maar wel naar een smart home zijn gaan kijken, gaan we dieper in op enkele voordelen voor het gezin en niet in de laatste plaats voor de kinderen in huis.

Een slim huis maakt het dagelijks leven gemakkelijker

Als je het hebt over slimme huizen of domotica, dan gaat het over het automatiseren van dingen die normaal gesproken wat tijd van je afpakken in het dagelijks leven. 

Als je in de hal altijd het licht aandoet als je na het werk thuiskomt, waarom zou je dat dan niet automatisch laten regelen door een sensor? Moet je 's morgens en 's avonds je huis ronde doen om alle zonweringen naar beneden te rollen? Dit kan ook worden prima geautomatiseerd worden, je regelt dat vanuit je stoel, desgewenst met een druk op de knop alles tegelijk of individueel. Je hebt wat extra tijd vrijgemaakt die je aan het gezin of voor de tv kunt besteden. 

Denk ook eens aan alle lampen die je elke dag thuis aan en uit doet. In een heel jaar loopt die tijd behoorlijk op en met een beetje automatisering krijg je weer een gemakkelijker dagelijks leven.

 

Slimme huizen en kinderen

Thuis technologie gebruiken om de kleintjes te monitoren komt eigenlijk vaker voor dan je denkt. Een eenvoudige babyfoon die ervoor zorgt dat je een melding krijgt wanneer de kleine wakker wordt, is iets wat de meeste mensen allang weten. Niet zo slim eigenlijk, maar wel best comfortabel. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan een binnencamera met tweerichtingscommunicatie ervoor zorgen dat je ziet wat er in het ledikantje gebeurt. Dit geeft een ander soort zekerheid dan het kind alleen via een luidspreker te horen. 

Wil je het nog wat moderner en comfortabeler in de kinderkamer, dan kan dit natuurlijk uitgebreid worden door bijvoorbeeld ook de temperatuur via een sensor te controleren en installeer een slimme radiatorthermostaat die de warmte in de kamer kan verlagen zodat jouw kindje beter slaapt. Zorg voor slimme verlichting die op verschillende niveaus kan worden gedimd of in verschillende tinten kan worden gekleurd, waardoor een iets speelse en sfeervolle kamer ontstaat. Het kan ook nuttig zijn om een slimme luidspreker te kopen die rustgevende geluiden kan afspelen wanneer de baby gaat slapen. 

 

Creëer een slim huis me een bewegingssensor

Als de kinderen wat ouder en zelfstandiger worden, kan het goed zijn om een bewegingssensor naast de deur te plaatsen die, wanneer deze 's nachts op beweging reageert, de verlichting in de hal en in de badkamer gedimd aandoet. Zo hoeven ze niet in het donker te tasten, overal in huis de lichten aan te doen of iemand te roepen. 

Een smart home is ook praktisch als de kinderen thuiskomen van school. Met een slim slot heb je geen sleutels nodig die kwijt kunnen raken en kun je een bericht krijgen als ze thuiskomen, wat een veilig gevoel kan geven. Natuurlijk is het ook mogelijk om het surfen en tv-kijken te beperken tot het huiswerk af is en met een slimme bewakingscamera houd je thuis alles in de gaten. 

Houd er echter rekening mee dat alle slimme technologie die in een kinderkamer wordt gebruikt, altijd op een veilige manier moet worden geïnstalleerd, zodat kinderen geen toegang hebben tot sensoren, kabels en andere dingen die aantrekkelijk kunnen zijn. 

 

Slimme huizen en tieners

Heb je tieners in huis, dan krijg je met een smart home wellicht een beetje minder spreekwoordelijke 'grijze haren'. We zijn natuurlijk allemaal eens vergeetachtige pubers geweest die in opstand komen, de tijd vergeten of weer eens iets kwijt zijn. Volledig begrijpelijk en dat is altijd zo geweest en zal wel zo altijd blijven. Daarom gaan we dieper in op hoe het slimme huis voor alle betrokkenen een positieve bijdrage kan leveren. 

Als je tiener altijd vergeet de verlichting in de kamer uit te doen, kan een sensor ervoor zorgen dat dit automatisch gebeurt. Met slimme verlichting in de tienerkamer kun je de lamp rood laten knipperen als het eten klaar is, want waarschijnlijk zorgt de koptelefoon met luide muziek ervoor dat niemand je hoort schreeuwen. Via een slimme speaker is het ook mogelijk om een heldere oproep te doen dat het eten klaar is of dat het tijd is om een afgesproken huishoudelijk klusje te doen. 

Slimme verlichting zorgt er ook voor dat je in verschillende kleuren een gezellige sfeer in je kamer kunt toveren, wat altijd welkom is. Het is ook mogelijk om de verlichting dan in te stellen voor verhoogde concentratie, wat weer goed is voor huiswerkstudies. Vergeet niet een luchtkwaliteitsmeter te bevestigen die de lucht in de besloten ruimte bijhoudt. Dit kan ervoor zorgen dat een lampje gaat knipperen als het tijd is om een beetje op adem te komen, het resultaat is een meer alerte tiener die misschien wat langer kan volhouden. Frisse lucht en een beter binnenklimaat kunnen ook de kans op allergieën en andere kwalen verkleinen. 

 

Ouderen in het gezin en slimme huizen

Woon je met oudere gezinsleden, dan werkt het slimme huis net zo goed! Omdat het slimme huis vanzelf zou moeten werken, betekent dit ook dat het voor ouderen gemakkelijker kan maken. Ze hoeven er simpelweg niet over na te denken of de verlichting uit was, of het strijkijzer uit stond en automatische verlichting zorgt ervoor dat ze tijdens het nachtelijke toiletbezoek niet in het donker hoeven rond te tasten. 

Een slimme luidspreker kan ook een perfect hulpmiddel zijn voor ouderen die moeite hebben om dingen te verplaatsen en vast te pakken. Een spraakopdracht aan de spreker kan de tv aanzetten, het gordijn optrekken en de lichten aandoen - allemaal tegelijk of individueel.

Zorg ervoor dat een bewegingssensor of magneetcontact de verlichting in de hal aanzet als ze na het winkelen thuiskomen. Met hun handen vol hoeven ze niet op zoek naar de lampknop en kunnen ze sneller de woning betreden. Vergeet ook niet dat je af en toe via een binnencamera naar een ouder familielid kunt kijken om te zien of alles in orde is. Slimme huizen betekenen ook veiligheid op veel verschillende manieren, wat leuk is voor iedereen in het gezin! 

 

De feestdagen in slimme huizen

Slimme huisverlichting heeft het hele jaar door zoveel briljante voordelen die kunnen worden gebruikt om de feestvreugde tijdens het kerstseizoen op te voeren. 

 

Energie besparen

Slimme huisverlichting maakt gebruik van LED- of CFL-lampen in tegenstelling tot traditionele gloeilampen. Dit is geweldig omdat LED- en CFL-lampen veel minder energie verbruiken dan gloeilampen, omdat ze geen warmte afgeven. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zelfs nog beter voor jouw portemonnee! 

 

Timingaanpassing

Een ander fantastisch kenmerk van slimme verlichting is de mogelijkheid om lampen te programmeren om aan te zetten, uit te zetten, te dimmen of helderder te worden, op een tijdstip naar keuze, via apparaten zoals de scenariospeler van Somfy - slim toch? Stel je voor dat je 's avonds de lichten dimt met een warme chocolademelk bij de open haard, voor gezellige kerstsfeer.

 

Kleuren veranderen

Je kunt kleuren met een kerstthema, zoals rood en groen, proberen om de sfeer van jouw feestelijke feesten te versterken. Of baad je huis in blauw voor een Winter Wonderland-effect. De keuze is aan jou! 

 

Synchroniseren met muziek

Maak van je kerstsoiree of nieuwjaarsfeest een feest om nooit te vergeten door je smart home-verlichting te synchroniseren met je feestafspeellijst. Je creëert de ultieme feestelijke disco wanneer je lichten op tijd flitsen op de kerstklassiekers. 

 

Lange levensduur

Slimme huisverlichting is niet alleen voor Kerstmis, dankzij de verbazingwekkend lange levensduur van LED-lampen. Deze handige lampen kunnen meer dan 10.000 uur werken! Dat betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het regelmatig vervangen van de gloeilamp. 

 

Smart Home-verlichting bedienen

De vele voordelen van slimme huisverlichting zijn geweldig, maar ze hebben geen zin als je in de eerste plaats niet weet hoe je je slimme lampen moet bedienen! Maar maak je geen zorgen, Somfy is er om te helpen. 

Maak je huis slimmer door alles via de TaHoma-app van Somfy te regelen en te automatiseren. Sensoren helpen je meedenken en laten je toepassingen reageren wanneer zij signalen opvangen. En zodra de dagelijkse activiteiten weer veranderen, kunnen de systemen daarop worden aangepast. 

 

Bestuur al je slimme apparaten met de TaHoma afstandsbediening

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive