Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Wat jij kunt doen om je energieverbruik thuis te optimaliseren

Het energie-optimaliseren van de woning met behulp van slimme technologie is een uitstekende manier om zowel het energieverbruik te verminderen als geld te besparen op de elektriciteitsrekening.

Hier volgen enkele suggesties voor hoe huiseigenaren slimme technologie kunnen gebruiken om hun huis te optimaliseren voor energie.

Maak gebruik van één of meerdere slimme thermostaten

Een slimme thermostaat kan helpen de temperatuur in huis automatisch te regelen op basis van schema's, bewegingen of zelfs weersomstandigheden. Door een gelijkmatige temperatuur te handhaven en overmatige verwarming of koeling te vermijden, kan het energieverbruik worden verminderd. Met slimme radiatorthermostaten is het ook mogelijk om de warmte in huis individueel te regelen.

Bedenk of elektrische zonwering jou kan helpen energie te besparen

Een slimme manier om jouw energieverbruik te verminderen is het gebruik van slimme elektrische zonwering. Bij correct gebruik kunnen deze de behoefte aan verwarming in de winter verlagen en in de zomer de noodzaak om airconditioning te gebruiken verminderen. Elektrische zonwering kan via app worden gepland of worden aangestuurd met sensoren om het binnenklimaat te optimaliseren.

Profiteer van een energiemeter

Installeer slimme energiemeters om het elektriciteitsverbruik in realtime te monitoren. Door een overzicht te hebben van het energieverbruik kan men energievretende apparaten en gewoonten identificeren, waardoor veranderingen mogelijk worden om onnodig verbruik terug te dringen.

Installeer slimme verlichtingssystemen

Gebruik sensoren en tijdschema's om de verlichting automatisch uit te schakelen als er niemand aanwezig is of als er voldoende daglicht beschikbaar is. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik verminderd. Vervang ook oudere lichtbronnen door LED-varianten die aanzienlijk minder energie verbruiken.

Overweeg de installatie van zonnepanelen en oplossingen voor energieopslag

Investeer in zonnepanelen om uw eigen elektriciteit op te wekken en de noodzaak om van het net te kopen te verminderen. Vul de zonnecellen aan met energieopslagoplossingen zoals batterijen om overtollige elektriciteit op te slaan voor later gebruik. Bereken de investering en wat jij kunt besparen. Houd er ook rekening mee dat deze maatregelen de waarde van je woning verhogen.

Slimme bediening van apparaten

Gebruik slimme stopcontacten of apparaten om apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en wasdrogers te bedienen. Deze kunnen worden gepland in tijden van lagere elektriciteitsprijzen of wanneer de zonnecellen voldoende energie opwekken. Ook zorgt een slimme stekker met een functie voor energiemeting voor meer inzicht in het verbruik. Als de apparaten te oud zijn, kan het lonen om ze te vervangen door energiezuinigere versies.

Monitoring en controle van energieverbruik via apps

Door apps te gebruiken kunnen huiseigenaren het energieverbruik in realtime monitoren en controleren, zelfs als ze niet thuis zijn. Dit zorgt voor een groter bewustzijn en de mogelijkheid om aanpassingen te doen om het energieverbruik te optimaliseren. In de TaHoma by Somfy-app staan ​​vooraf ingestelde scènes om je op weg te helpen, waaronder de Thermal Comfort-scène die voor energiebesparing zorgt.

Door deze slimme technologische oplossingen te implementeren, kunnen huiseigenaren hun energieverbruik stroomlijnen en bijdragen aan een duurzamere levensstijl, terwijl ze op de lange termijn geld besparen.

Ga verder
Categorieën
Tags
Disqus is inactive